Hlavní obsah

Unipetrol přidal nejvíce

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrochemický holding Unipetrol, který čeká na schválení Bruselu o převzetí polským PKN Orlen, v posledních dnech rychle posiluje za malých objemů obchodů. V úterý zpevnil o 2,33 procenta na 96,79 Kč, nejvíce ve SPAD pražské burzy. Úterní obchody se však budou vypořádávat již v roce 2005.

Foto: Simona Polcarová

Jana Musilová přebírá Cenu diváků za roli agentky Scullyové.

Článek

Dařilo se také Českému Telecomu, který posílil o 1,21 procenta na 360,80 Kč, návrat k rekordním hodnotám podnikla Zentiva, když zpevnila o 1,23 procenta na 732 Kč.

Nejobchodovanější akcií byl ČEZ. Energetický gigant v úterý oznámil, že v příštím roce rozhodne o výstavbě jedné nové elektrárny a o modernizaci dosavadních. ČEZ v úterý posílil o 0,96 procenta na 336,60 Kč.

Index PX 50 vzrostl o 0,47 procenta na 1020,5 bodu.

Varšavská akciová burza, která je největším organizátorem trhu cenných papírů ve střední Evropě, by se už koncem příštího roku mohla stát veřejně obchodovatelným podnikem. Řekl to šéf burzy Wieslaw Rozlucki, podle něhož zájem o nové emise vytrvale roste. Na varšavskou burzu letos uvedlo akcie 35 společností a podle Ruzluckého by jich příští rok mohlo být aspoň 20 dalších. Zdroje financování na trhu totiž hledají jak polské, tak zahraniční podniky.

Evropské akcie značně kolísaly, po ztrátách uprostřed dne se ale v závěru seancí vzchopily k posílení. Euro dosáhlo další z řady svých historických rekordů vůči dolaru, ale později se obchodovalo na úrovni kolem 1,3630 dolaru za euro. Počítá se s pozvolným dalším poklesem americké měny, pravděpodobnost, že by se největší centrální banky světa sjednotily k nějaké rozhodné akci na podporu dolaru, je podle expertů velmi nízká. Evropské firmy trápí stále větší ztráty při exportu do dolarových oblastí.

Pozornost investorů se nadále soustřeďuje na velké pojišťovny. Ukazuje se, že důsledky zemětřesení a zničující přílivové vlny v Indickém oceánu budou mnohem větší, než se odhadovalo, a to nejen pro ekonomiku postižených zemí jižní Asie. Velké firmy z oboru stále odmítají poskytnout přesnější údaje o výši odškodnění s ohledem na malý časový odstup od katastrofy. Swiss Re odhaduje, že celosvětová výše škod při událostech z různých příčin v roce 2004 přesáhne 105 miliard dolarů, pojištěnci nárokují kolem 42 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám