Hlavní obsah

Unipetrol investuje do litvínovské chemičky rekordních 8,5 miliardy

• Aktualizováno

Petrochemický holding Unipetrol podepsal s italskou společností Technip smlouvu o výstavbě nové polyetylenové jednotky v Chemparku Záluží v Litvínově. Hodnota uzavřené smlouvy činí 5,76 miliardy korun a celkové investiční náklady 8,5 miliardy korun, řekl generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu

Článek

Zprovoznění nové jednotky je naplánováno na polovinu roku 2018. Podle firmy jde o největší investici v české petrochemii. S nedávným požárem propylénové jednotky v Záluží přitom nesouvisí, byla plánována dlouhodobě.

„Výstavba nové polyetylenové jednotky je klíčovým investičním projektem nejen z pohledu naší střednědobé strategie, ale také s ohledem na rozvoj celého českého petrochemického průmyslu, zejména díky rozsahu investice a nejmodernějším použitým technologiím. Tato investice posune Unipetrol mezi evropskou špičku v oblasti kvality produkce a současně zajistí vyšší bezpečnost a spolehlivost výroby," řekl Świtajewski.

Šéf Unipetrolu dodal, že práce na výstavbě nové polyetylenové jednotky by měly být zahájeny ve druhém čtvrtletí příštího roku, dokončení je naplánováno na první čtvrtletí roku 2018. Během některých etap výstavby bude na místě působit až 1000 pracovníků, většinu z nich společnost Technip plánuje najmout z řad lokálních firem. V tuto chvíli v místě budoucí jednotky působí společnosti Metrostav a ČKD Praha DIZ, které provádí potřebné přípravné práce pro výstavbu samotné výrobní jednotky.

Obnovují výrobu po požáru

Právě v chemickém areálu v Záluží u Litvínova poničil rozsáhlý požár v polovině srpna tamní propylenovou jednotku, hasiči zasahovali šest dní. Od požáru stála celá petrochemická výroba, v menším rozsahu pracovala rafinérie. Některé výroby postupně Unipetrol obnovuje.

Plný provoz by chtěla společnost obnovit co nejdříve, řádově to však podle dřívějších vyjádření vedení firmy potrvá spíše měsíce než týdny. Společnost dosud ani nevyčíslila škody.

Zájemci o koupi

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. V letošním prvním pololetí vykázal Unipetrol čistý zisk 5,27 miliardy korun.

Podle Hospodářských novin se Unipetrol chtějí pokusit společnými silami ovládnout Energetický a průmyslový holding (EPH) a státní společnost Čepro. EPH už nedávno podala nabídku na získání 63procentního podílu od PKN Orlen za zhruba 19 miliard korun spolu s PPF a J Hodnota celé firmy tak jejich očima odpovídá zhruba 30 miliardám korun.

Nyní oznámená investice ale nenaznačuje, že by Poláci chtěli Unipetrol prodat. „Jde o jasné potvrzení našeho odhodlání o strategický rozvoj na českém trhu,” uvedl v tiskové zprávě k právě oznámené investici šéf Unipetrolu Świtajewski.

Reklama

Výběr článků

Načítám