Hlavní obsah

Uhelný Prunéřov po 53 letech končí

– Chomutov
Právo, pro

Hnědouhelná elektrárna Prunéřov I na Chomutovsku, kterou provozuje společnost ČEZ, bude s koncem měsíce po 53 letech od dostavby uzavřena. Za dobu své existence vyrobila elektrárna o výkonu 440 megawattů tolik energie, kolik by stačilo na více než dva roky spotřeby v celé ČR.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hnědouhelná elektrárna Prunéřov I u Kadaně na Chomutovsku

Článek

Podle ekologického hnutí Arnika ale také Elektrárny Prunéřov jen předloni vypustily do vzduchu 4,5 milionu tun skleníkových plynů, což bylo druhé největší množství po Elektrárnách Počerady. Na předních místech je Prunéřov i v produkci prachu, plynů způsobujících kyselé deště a rtuti.

Zařízení, které se zavře, zaměstnává 150 lidí, kteří přejdou do elektrárny Prunéřov II, oznámil ředitel elektráren Prunéřov a Tušimice Otakar Tuček.

Když bude elektřina z nových Dukovan drahá, zaplatí to všichni, plánuje stát

Ekonomika

Strategie ČEZ je podle ředitele Daniela Beneše postavena na snižování emisí skleníkových plynů. „Budoucnost firmy je postavena na mixu jádra a obnovitelných zdrojů, doplněných o plynové teplárny,“ uvedl Beneš.

ČEZ za rok už odstavil 500 MW uhelných bloků. „V souhrnu aktuálně zavřených téměř 1000 MW se rovná jednomu temelínskému bloku,“ poukázal Beneš.

Jízdní řád bude do konce roku

Lokalitu elektrárny Prunéřov I bude chtít ČEZ využít. Jednou z variant je výstavba paroplynového cyklu, další je klasická plynová kotelna, solární park, bateriové úložiště pro skladování vyrobené elektřiny nebo velké zásobníky horké vody.

Takzvaná Uhelná komise, která má připravit harmonogram útlumu těžby uhlí, v pátek zasedala právě v Prunéřově. Dohodla se, že do konce letošního roku stanoví postup útlumu. Po zasedání to oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Doba uhelná podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) končí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám