Hlavní obsah

Uhelné regiony dostanou od unie 41 miliard. Mají pomoci jejich transformaci

Evropský parlament (EP) v úterý posvětil takzvaný Fond pro spravedlivou transformaci. Jde o podporu v objemu 17,5 miliardy eur (445,8 miliardy Kč) pro regiony, na které negativně dopadne odklon od spalování uhlí. Vyslovilo se pro ni 615 poslanců EP. Proti návrhu se vyslovilo 35 europoslanců, 46 se hlasování zdrželo.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Jednání Evropského parlamentu

Článek

Fond je součástí takzvaného mechanismu pro spravedlivou transformaci. Ten má podporovat regiony, průmyslová odvětví a zaměstnance, kterých se nejvíce negativně dotkne transformace ekonomiky v rámci boje proti klimatickým změnám.

EU má pro budoucnost jasný cíl: technologicky zezelenat

Ekonomika

Podpora má především vyrovnat rozdílné ekonomické dopady evropského cíle dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality, tedy dosáhnout rovnováhy mezi vyprodukovanými emisemi uhlíku a jeho pohlcováním půdou, lesy, oceány a umělými uložišti.

„(Fond spravedlivé transformace) pomůže uhelným regionům zmírnit dopady energetické transformace. Tři kraje (Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský) si rozdělí cca 41 mld. Kč. Jako jeden ze zpravodajů jsem hlasoval pro,” uvedl na Twitteru český europoslanec Alexandr Vondra (ODS/Evropští konzervativci a reformisté).

Fond spravedlivé transformace
Členské státy budou moci čerpat prostředky z fondu pod podmínkou, že se na vnitrostátní úrovni zaváží k dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Dokud takový závazek nepřijmou, budou mít nárok pouze na 50 % finančních prostředků, které jsou pro ně ve fondu vyčleněny.
Podniky, které mají finanční obtíže, mohou získat podporu v souladu s prozatímními pravidly Unie pro státní podporu stanovenými pro výjimečné okolnosti.
Státy budou mít možnost dobrovolně převádět prostředky z jiných fondů soudržnosti.
Členské státy musí na část investic samy přispět. Podíl spolufinancování investic z fondů Unie je stanoven na nejvýše 85 % pro méně rozvinuté regiony, 70 % pro přechodové regiony a 50 % pro rozvinutější regiony.
Zdroj: Evropský palament

„Pro Česko je to dobrá zpráva, protože část prostředků bude směřovat právě k nám. Některé české regiony, které historicky žijí z těžby a spalování uhlí, mají před sebou velkou výzvu,” doplnila místopředsedkyně Evropského parlamentu (EP) Dita Charanzová (ANO/Obnova EU).

„Věřím, že přijdou se smysluplnými projekty, které se podaří realizovat a které skutečně přispějí k požadovanému cíli,” uvedla k Ústeckému, Karlovarskému a Moravskoslezskému kraji Charanzová.

Plán obnovy cílí na energetiku i vlaky

Ekonomika

Dotace mohou dostat i mikropodniky, podnikatelské inkubátory, vysoké školy a veřejné výzkumné instituce. Fond kromě toho bude přispívat na investice do nových energetických technologií nebo udržitelné místní mobility.

Jakmile dohodu formálně přijme i Rada EU, vstoupí nařízení v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám