Hlavní obsah

Účet za brexit bez dohody: 854 miliard ročně a ekonomika v recesi

Novinky, bož

Brexit bez dohody by měl na britské veřejné finance významný negativní dopad. Vyplývá to ze zprávy Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost (OBR), o které ve čtvrtek informoval server listu Financial Times. Veřejné finance by tento scénář stál 30 miliard liber (854 miliard korun) ročně, a ekonomika Spojeného království by se dokonce v roce 2020 propadla do mírné recese.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Brexit bez dohody by měl významný negativní dopad na britské veřejné finance. Na ilustračním snímku demonstrant s transparentem, který hlásá, že brexit bude bolet.

Článek

Šéf OBR Robert Chote zdůraznil, že nejde o předpověď dopadů brexitu bez dohody, ale pouze jeho „relativně umírněného“ scénáře, který Mezinárodní měnový fond (MMF) načrtl v dubnu.

Negativní dopad na zadlužování státu by brexit bez dohody podle Choteho měl daleko nad rámec zkoumaného pětiletého období.

Studie dále konstatovala, že za dva roky, které uplynuly od publikace podobné zprávy, se riziko odchodu z EU bez dohody výrazně zvýšilo. Ve starší studii organizace přitom zkoumala ještě černější variantu brexitu bez dohody. V takovém případě by veřejné finance ročně připravil o 100 miliard liber (2,85 bilionu korun).

Velká Británie – obchodní vztahy s Českem
Je v současnosti pátou největší globální ekonomikou podle objemu hrubého domácího produktu. Její podíl na globální ekonomice činí 2,3 procenta. V rámci EU patří Velké Británii druhá příčka za Německem a na hrubém domácím produktu EU 28 se britská ekonomika v roce 2015 podílela 15,2 %.
Pro českou ekonomiku je Británie jedním z klíčových obchodních partnerů. Do Británie v roce 2017 směřovalo 4,9 celkového objemu vývozu z Česka, což Británii řadí na pátou příčku mezi exportními destinacemi českých firem. Dovoz z Británie do Česka se na celkovém dovozu podílel z 2,3 %.
Hlavním vývozním artiklem z Česka do Velké Británie jsou osobní automobily, zařízení k automatickému zpracování dat, díly a příslušenství motorových vozidel, elektrické přístroje a telekomunikační zařízení. Z Velké Británie do Česka se dováží osobní automobily, léčiva, čerpadla, díly ke kancelářským strojům a strojům k automatickému zpracování dat, díly a příslušenství motorových vozidel.

Podle starší analýzy společnosti Deloitte brexit kromě Velké Británie výrazně dopadne také na ekonomiky Německa, USA, Norska a Irska.

Při nejhorší variantě brexitu bez dohody by podle Deloitte hrubý domácí produkt Česka klesl o 10 miliard korun ročně a tržby českých firem o 30 miliard za rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám