Hlavní obsah

Uber dosáhl rekordní ztráty 120 miliard korun

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Uber Technologies, která provozuje aplikace konkurující taxislužbě, ve druhém čtvrtletí letošního roku vykázala rekordní ztrátu 5,2 miliardy dolarů (120 miliard korun). Informoval o tom server Financial Times. Jde o výrazný nárůst ztráty oproti stejnému období loňského roku, kdy společnost prodělala 878 milionů dolarů (20,23 miliardy korun).

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Náklady spojené se vstupem Uberu na newyorskou burzu (její budova na snímku) činí 3,9 miliardy dolarů.

Článek

Svoji roli v tomto vývoji hraje zpomalení osobní automobilové přepravy, hlavního sektoru, v němž Uber podniká.

Mnohem významnějším faktorem je však vstup Uberu na burzu. Náklady spojené s tímto krokem činí 3,9 miliardy dolarů (89,89 miliardy korun). Při očištění o tento vliv činí ztráta 1,3 miliardy dolarů (29,95 miliardy korun).

Příjmy z osobní automobilové přepravy činily 2,3 miliardy dolarů (53 miliard korun). Příjmy rozvozu jídel pak meziročně stouply o 72 procent na 595 milionů (13,7 miliardy korun).

Uber Technologies
Provozuje platformu Uber Pop, která představuje alternativu k taxislužbám. Aplikace neumožňuje vybrat si konkrétní vůz nebo konkrétního řidiče. Charakteristickým znakem Uberu je takzvaný „price surging“, který cenu vypočítává podle aktuálního stavu nabídky a poptávky. V praxi to znamená, že ve špičce může být cena jízdy výrazně vyšší.
V červnu 2017 po sérii skandálů odstoupil z čela společnosti dlouholetý ředitel a spoluzakladatel Travis Kalanick. Ve funkci ho vystřídal Dara Khosrowshahi.
V květnu 2019 firma vstoupila na newyorskou burzu. Tržní kapitalizace Uber Technologies se momentálně pohybuje kolem na 73 miliard dolarů (zhruba 1,68 bilionu korun).
Uber působí od poloviny srpna 2014 i v Praze.

Reklama

Související články

Uber se vrací do Bratislavy

Od čtvrtka v Bratislavě opět působí služba Uber, která byla před rokem rozhodnutím soudu zrušena. Od prvního dubna totiž začaly na Slovensku platit nová...

Výběr článků

Načítám