Hlavní obsah

U třetiny chystaných silničních zakázek byly chyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) našlo chyby u více než třetiny připravovaných veřejných zakázek. Nejčastěji kontrola odhalila nepřípustná dělení veřejných zakázek do více tendrů, nevhodně nastavené kvalifikační podmínky nebo nepřesnosti v dokumentaci. Řekl to mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Článek

Celkem ŘSD zkontrolovalo 135 veřejných zakázek a chyby našlo v 55 případech.

Kontrolu všech veřejných zakázek s odhadovanou cenou nad 300 miliónů korun nařídil v polovině dubna generální ředitel ŘSD Jan Kubiš s tím, že ŘSD bez souhlasu nového vedení nemůže žádný z velkých tendrů spustit.

Nová pravidla

Kvůli zjištěným chybám budou napříště parametry vypisovaných výběrových řízení podléhat schválení členů vysokého managementu organizace na úrovni náměstka generálního ředitele. ŘSD rovněž předpokládá potrestání pracovníků ŘSD, kteří jsou za nalezené chyby odpovědní.

"Chyby se v minulosti děly a s lítostí musím konstatovat, že na některá rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nebyl dříve brán zřetel," uvedl Kubiš.

Celkem dopravní resort pro letošní rok oznámil vypsání zakázek na stavbu infrastrukturních projektů za zhruba 54 miliard korun, z nichž do nových silničního staveb by mělo směřovat 16 miliard korun. Ředitelství silnic a dálnic letos hospodaří se zhruba 39 miliardami korun.

Reklama

Související články

Přetížené kamióny ničí silnice

Zaplať pokutu a jeď. I tak může ještě dnes dopadnout kontrola nadměrně naloženého kamiónu. Podle statistik jsou však policisté na řidiče vezoucí předimenzovaný...

Výběr článků

Načítám