Hlavní obsah

U středočeských Makotřas je nejnebezpečnější silnice v Česku

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnebezpečnějším místem v České republice je z hlediska dopravní nehodovosti silnice I/7 u Makotřas ve Středočeském kraji. Sdělila to pojišťovna Allianz, která zmapovala nejrizikovějších silniční lokality na tuzemských dálnicích, rychlostních komunikacích a silnicích první třídy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Vedla nás k tomu skutečnost, že silnice čím dál častěji lemují pomníčky, květiny a svíčky na památku tragických obětí nehod. Existují přitom lokality, které mají proti jiným velmi nepříznivou nehodovou bilanci, a řidiči by si měli při průjezdu jimi dávat obzvláště velký pozor,“ uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek.

Konkrétně Allianz vycházela ze statistických údajů policie z let 2008 až 2010. Na silnici u Makotřas zahynuli v tomto období dva lidé, dalších šest se těžce zranilo a osm vyvázlo s lehkým zraněním. Všechny tyto nehody se staly přes den a šest z nich na mokré či namrzlé silnici.

Pět míst s největším rizikem nehod
katastrsilnicekrajsmrtelných či těžkých zranění
MakotřasyI/7Středočeský8
ŠvihovI/27Plzeňský7
Staré HutěI/50Zlínský6
Lipník nad BečvouI/47Olomoucký5
BezměrovI/47Zlínský5
Zdroj: Allianz

„Mezi dvaceti nejrizikovějšími lokalitami v ČR se Středočeský kraj umístil hned čtyřikrát. Plzeňsko a Olomoucko mají v této nelichotivé bilanci zastoupení třikrát, Zlínský, Královéhradecký, Jihomoravský a Jihočeský kraj jsou zastoupeny dvakrát a Karlovarský a Ústecký kraj jednou. Ostatní kraje se mezi nejrizikovějšími místy nevyskytují vůbec,“ upřesnil Bálek.

Přestože jde o velmi rozdílné lokality i nehody, z celkových čísel je podle pojišťovny Allianz možné identifikovat několik obecnějších závěrů i specifik pro jednotlivá místa. Většina z nehod se stala přes den na suché vozovce a karamboly zavinili převážně řidiči, kteří nebyli pod vlivem alkoholu.

Významným faktorem, jenž zvyšuje závažnost následků nehod, jsou nechráněné či špatně chráněné pevné překážky. Několik se jich objevuje například na silnici u Makotřas, kde se s pevnou překážkou střetlo již pět vozů.

Reklama

Výběr článků

Načítám