Hlavní obsah

U nádraží na Žižkově má vyrůst bytová čtvrť za devět miliard

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V severní části bývalého nákladového nádraží má vyrůst čtvrť s až 2 600 byty, parkem a školkou. Projekt za devět miliard korun tu chce developer Central Group začít stavět za dva roky. V úterý firma představila, jak by měla čtvrť podle architektů vypadat.

Foto: jakub cigler architekti

Vizualizace rezidence Parková čtvrť

Článek

Urbanistickou koncepci Parkové čtvrti vytvořil architekt Jakub Cigler, na konečné podobě se podílí dalších šest ateliérů.

„Hned od začátku přípravy urbanistické studie jsme se s investorem shodli na tom, že velkou pozornost je třeba věnovat práci na hodnotném veřejném prostoru s množstvím zeleně,“ řekl hlavní architekt Cigler.

Koncept počítá s veřejným parkem o rozloze 14 tisíc metrů čtverečních, vodními lagunami a mosty, stromořadími v ulicích, ale také se zelení ve vnitroblocích s místy sloužícími k odpočinku nebo grilování.

Celkově má pozemek rozlohu 128 tisíc metrů čtverečních. Central Group ho loni v létě koupil od britské firmy Discovery Group. Ta měla přibližně na polovinu pozemku vydané územní rozhodnutí na obchodně-kancelářský komplex.

Foto: Central Group

Návrh podoby jedné z budov Parkové čtvrti u Basilejského náměstí na Žižkově

Central Group se rozhodl projekt odlehčit, aby byl dopravně méně náročný. Převáží rezidenční funkce doplněná o obchody, služby a restaurace v parterech bytových domů. Počítá se s výstavbou 2 100 a 2 600 bytů (podle jejich velikosti) a investicí v řádu devíti miliard korun.

„Necelý rok od akvizice jsme ve fázi, kdy existuje velmi kvalitní urbanistické řešení a zároveň máme jasno také o budoucí architektonické podobě celé čtvrti. Na přelomu roku tak budeme schopni podat žádost o změnu územního rozhodnutí. Naproti tomu u jiných brownfieldů, kde město dlouhodobě mluví o nutnosti koncepce rozvoje, se mnohdy čeká již 20 let a zatím se žádné řešení ani neblíží,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský.

Foto: Central Group

Vizualizace jednoho z bytových domů

V okolí nádraží Žižkov loni Central Group dokončil výstavbu Residence Garden Towers se sedmi stovkami bytů. Letos hned v sousedství odkoupil sídlo společnosti Cetin (bývalá budova Telefóniky O2) s okolními pozemky o rozloze 40 tisíc metrů čtverečních.

Pozemky v jižní části nádraží s památkově chráněnou budovou vlastní developer Sekyra Group, který zde plánuje stavět rezidenční čtvrť Žižkov City. Projekt ale potřebuje změnu územního plánu a odstranění stavební uzávěry. Pražští radní letos v únoru souhlasili s vypracováním studie, která tyto změny umožní. Měla by řešit mimo jiné vedení nové tramvajové trati.

Reklama

Výběr článků

Načítám