Hlavní obsah

U akcií se vybíraly zisky

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středa přinesla u českých akcií další vybírání zisků. Dolů se vydaly zejména akcie Českých radiokomunikací po úterní mimořádné valné hromadě. Podle analytiků Atlantiku FT nepřinesla v zásadě nic nového, jen spory majoritního a minoritních akcionářů o ceně předpokládaného odkupu a motivech největšího vlastníka firmy, konsorcia Bivideon.

Foto: Břetislav Šťasta
Článek

Výsledek akcionáře zřejmě neuspokojil a tak akcie ČRa oslabily o 5,02 procenta na 253,60 Kč. Větší úbytek kursů zaznamenala ještě Komerční banka (2,89 procenta), Philip Morris (2,16 procenta) a ČEZ (2,02 procenta). Index PX 50 klesl o 1,09 procenta na 552,1 bodu.

Evropa zpevňovala

Evropské akcie ve středu během dne přechodně zpevňovaly. Švýcarská farmaceutická společnost Roche posílila o 4,7 procenta po zprávách o rostoucích tržbách a dobrých vyhlídkách na vysoký zisk na konci roku. Danone, která podniká i v ČR, zpevnila o 3,7 procenta, i když prodej jejích výrobků poznamenalo silnější euro na trzích v USA, Číně a v Latinské Americe. Podobně francouzský výrobce elektroniky Thompson posílil o 3,4 procenta, ačkoliv se prodej jeho výrobků v posledním čtvrtletí vlivem silnější domácí měny snížil o 23,2 procenta.

Americké trhy v úvodu kolísaly

Americké trhy v úvodu kolísaly a nepokračovaly tak růstem z předchozího dne po zprávě o smrti synů Saddáma Husajna. Středa přinesla výsledky dalších velkých firem, ty od Amazonu a Kodaku akcionáře potěšily, zklamání přišlo od Sun Microsystems, Boeingu a AOL Time Warner. Pokles se pak přenesl i na evropské burzy. Na finančních trzích neutuchají diskuse po pondělním silném výprodeji dluhopisů na americkém trhu, který v úterý pokračoval na evropském a japonském trhu dluhopisů.

Experti hledají příčiny tak silného růstu výnosů a poklesu cen po nedávném červnovém maximu. Nervozita investorů do dluhopisů se vysvětluje více důvody, mnozí však upozorňují na rostoucí úlohu centrálních bank v tomto segmentu trhu a na spory o tom, zda jsou na místě obavy z deflace.

Reklama

Související témata:

Související články

Unipetrol těsně pod 60 Kč

České akcie ve středu zpevnily a ztlumily tak předchozí ztrátu. Podle obchodníků k tomu přispěl zájem o akcie Komerční banky, které posílily i přes to,...

Nokia kazila náladu trhů

Evropské a světové akciové trhy ve čtvrtek očekávaly výsledky hospodaření největšího světového výrobce mobilních telefonů, finské firmy Nokia. Ty však...

Akcie ČEZ míří ke 120 Kč

České akcie zahájily nový týden růstem, i když světové trhy se vydaly opačným směrem. Rozhodl zájem o akcie ČEZ. "Kurs akcií ČEZ se nezadržitelně blíží úrovni...

Výběr článků

Načítám