Hlavní obsah

Tvrdík odejde z ČSA s čistým štítem

Novinky, Alexandr Mitrofanov, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Současný prezident Českých aerolinií Jaroslav Tvrdík odchází, stane se Ústředním volebním manažerem ČSSD.

Článek

Personální změny v ČSA by měla schválit mimořádná dozorčí rada a projednat představenstvo společnosti, které budou zasedat  ve středu 18. ledna.

Pod Tvrdíkovým vedením prošly České aerolinie výraznými změnami. Během roku 2004 se počet přepravených cestujících meziročně zvýšil o zhruba 800 tisíc a dosáhl tak více než 4, 345 miliónů. V roce 2005 rostl počet cestujících, když jich s ČSA letělo více než 5 miliónů. Pro zachování tohoto počtu však musí ČSA do budoucnosti modernizovat svoji flotilu.

Aerolinky jsou však přesto ve ztrátě

Prezidentem Českých aerolinií se Tvrdík stal 2. září 2003, kdy v šéfovském křesle vystřídal Miroslava Kůlu. Ten byl tehdy oficiálně odvolán kvůli špatným hospodářským výsledkům.

V roce 2004 vykázaly ČSA čistý zisk přes 250 miliónů korun, když jejich výnosy meziročně stouply o osmnáct procent na 19,7 miliardy Kč a přepraveno bylo rekordních 4,34 miliónu pasažérů. Zisk však byl částečně dán změnami, které udělal už Kůla.

Loni už byla v počtu cestujících prolomena pětimiliónová hranice. Přesto se aerolinky propadly do ztráty. Na dotaz Práva, jak vysoká bude, odpověděl v listopadu Tvrdík: "Odhaduji, že ztráta dosáhne 300 až 400 miliónů korun. Jsem ale přesvědčen, že je to pro ČSA poslední ztrátový rok."

V čele ČSA má Tvrdíka vystřídat Radomír Lašák (40), který je od 1. září 2004 členem představenstva ČEZ. [celá zpráva]

K důvodům, které ho vedly k rozhodnutí nabídnout Tvrdíkovi funkci volebního manažera, premiér uvedl: "Je to člověk, který má vztah k soc. dem., je nicméně nikoli ponořen v problémech soc. dem. Je to manažerský typ, který se tomu bude šest měsíců úplně věnovat. Myslím si, že je to člověk, který je za další schopen veřejně vystupovat, to znamená není to jen organizátor, ale člověk politicky uvažující."

Na dotaz, zda je Tvrdík pro premiéra v této chvíli cennější ve funkci stranické než v hospodářské, Paroubek odpověděl: "Ano. Protože mi jde o to, vyhrát volby. Jsem přesvědčen, že s ním a s některými dalšími lidmi se to podaří." Paroubek zároveň dal najevo, že Tvrdík se neobjeví mezi lidmi, které by povolal k vládní spolupráci, kdyby po červnových volbách sestavoval kabinet. "Já myslím, že je prakticky vyloučeno, že by se mohl objevit v nové vládě," řekl premiér.

Tvrdík rezignoval na funkci ministra obrany koncem května 2003 po několikadenním váhání, kdy měnil své rozhodnutí. Jako důvod uvedl škrty v rozpočtu resortu, na kterých v rámci vládních úspor trval tehdejší premiér Vladimír Špidla.

Ve volební kampani 2002 byl Tvrdík lídrem ČSSD na Vysočině, kde soc. dem. zvítězila a Tvrdík se stal poslancem. Na mandát rezignoval koncem července 2003.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám