Hlavní obsah

Tržby v maloobchodě vzrostly o 5,6 procenta, daří se e-shopům a prodejcům oděvů

Novinky, bož
Aktualizováno

Tržby v maloobchodě v dubnu meziročně vzrostly o 5,6 procenta. V úterý to uvedl Český statistický úřad. Jedná se o data, mezi něž nejsou zahrnuty prodeje motorových vozidel. Tržby za pohonné hmoty stouply téměř o deset procent, zatímco potraviny klesly o 3,6 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu.

Článek

Při očištění o sezónní vlivy tržby vzrostly meziročně o pět procent, meziměsíčně o 0,6 procenta.

Za nepotravinářské zboží vzrostly tržby meziročně o 12,9 procenta. Meziroční vývoj neočištěných tržeb byl ovlivněn vyšším počtem pracovních dní, kterých bylo letos o dva více než ve stejném měsíci loňského roku, a také velikonočními svátky. „V loňském roce se velikonoční nákupy realizovaly v průběhu dubna, zatímco v letošním roce se soustředily na konec března,“ uvedl ČSÚ.

Výrazně vzrostly tržby přes internet nebo prostřednictvím zásilkových služeb, a to o 20,3 procenta. Prodejci oděvů a obuvi utržili o 19,9 procenta více než v dubnu loňského roku.

„Nedochází ani k citelnému poklesu, ani nárůstu a maloobchod si již řadu měsíců udržuje svoji velice solidní výkonnost. V porovnání s loňskem však spotřebitelé kladou mnohem větší důraz na spotřebu nepotravinářského zboží,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Naopak spotřeba potravin se meziročně dokonce propadá. To signalizuje, že jsou si spotřebitelé poměrně jistí ohledně své finanční situace v nejbližší době,“ dodal ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám