Hlavní obsah

Tržby prodejen meziročně vzrostly. Obchodům s obuví a oděvy se propadly o 40 procent

• Aktualizováno

Tržby obchodníků očištěné o kalendářní vlivy se v březnu meziročně zvýšily reálně o pět procent. Proti únoru však klesly o 1,6 procenta, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ). Na loňském březnu se již výrazně projevila první vlna globální pandemie, s ní související restrikce a změna chování spotřebitelů.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Opatření proti šíření koronaviru se poprvé zavedla loni v polovině března, loňské březnové tržby byly o 6,7 % nižší než v roce 2019. Letošní březnové tržby jsou tedy zhruba na úrovni roku 2019,“ připomněla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Stejně jako po celou dobu pandemie si i nadále velmi dobře vedou internetové obchody. V březnu tak e-shopy zaznamenaly meziroční nárůst tržeb o 36,2 procenta. „Koronavirová pandemie urychlila změnu spotřebitelského chování, protože některé druhy zboží bylo možno zakoupit pouze na internetu,” dodala Boušková.

Vláda vydala nové opatření na omezení obchodu

Ekonomika

„Už i starší generace se naučila nakupovat vzdáleně nejen technologické produkty. Pokud nějaký obor odejde z pandemie opravdu posílen, bude to internetový prodej,” doplnila ekonomka Jana Mücková ze skupiny LOGeco.

Dobře si v březnu vedly také specializované prodejny s výrobky pro domácnost, které měly o 18,8 procenta vyšší tržby než před rokem. Následovaly obchody s počítači a komunikačními technologiemi, jimž tržby vzrostly o 10,3 procenta.

Naopak velkou obětí současných restrikcí jsou prodejny s oděvy a obuví. Těm tržby klesly meziročně o 39,4 procenta.

Reklama

Související články

Vláda vydala nové opatření na omezení obchodu

Vláda v pátek dopoledne během patnáctiminutového online zasedání schválila opatření o omezení obchodu. Reagovala tak na čtvrteční zrušení opatření Nejvyšším...

Výběr článků

Načítám