Hlavní obsah

Tržby obchodníků rostly o pět procent, z květnových svátků těžily hotely a restaurace

Aktualizováno

Tržby obchodníků v květnu meziročně zpomalily růst na pět procent z dubnových 5,6 procenta. Zvýšení tržeb zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen. Výrazně rostly například tržby restaurací a hotelů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

„Příznivé květnové výsledky podpořil jak prodej potravin, tak i nepotravinářského zboží. Meziročně rostou tržby obchodníkům nepřetržitě už 48. měsíc za sebou,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Analytici upozornili, že obchodníci těžili z květnových státních svátků, které letos připadly na úterý. Mnoho lidí si vzalo v pondělí volno. Promítlo se to například v tržbách restauratérů a hotelů, které meziročně vzrostly o 7,3 procenta.

„Mnoho spotřebitelů si totiž bralo dovolenou mezi víkendem a úterním volnem a taková situace se v květnu opakovala hned dvakrát,” uvedla ekonomka Komerční banky Monika Junicke. Odhaduje, že obchodníkům se bude dařit i nadále, protože spotřeba domácností bude hlavním tahounem ekonomiky.

Internetoví prodejci rychle rostou

Stále nekončí růst internetových obchodů na úkor tradičních kamenných prodejen. „Jejich expanze v nejbližší době jen tak neskončí. V květnu se však dařilo i prodejcům počítačů, velmi slušně se prodávalo sportovní zboží, výrobky pro domácnost a v neposlední řadě i oděvy a obuv,” popsal analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Jednou z mála oblastí, které se v květnu nedařilo, byl prodej aut. Tržby meziročně klesly o 3,3 procenta. „Důvodem je především nasycený trh s automobily s ohledem na silnou poptávku po nich v předchozích letech,” dodal Novák. Připomněl, že výsledky prodeje a oprav motorových vozidel se do celkového čísla maloobchodních tržeb nezapočítávají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám