Hlavní obsah

Trump chce snížit korporátní daň na 15 procent

Americký prezident Donald Trump požaduje snížit daň z firemních zisků z 35 na 15 procent. Je to podle něj nezbytný předpoklad pro znovunabytí konkurenceschopnosti země. Trump to podle agentury Reuters ve středu prohlásil v prvním projevu věnovaném výhradně tématu daňové reformy.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Článek

„Musíme snížit sazbu, kterou zdaňujeme americké podnikatele, abychom v Americe pracovní místa udrželi a také vytvářeli,” řekl. „V ideálním případě bychom měli sazbu daně z firemních zisků snížit na 15 procent,” prohlásil Trump.

Uvedl dále, že jeho vize, jak přepracovat národního daňový systém, což byl jeden z klíčových bodů jeho volební kampaně, zahájí silnější hospodářský růst a přinese prospěch jak firmám, tak pracujícím.

„Chceme-li obnovit naši prosperitu a obnovit příležitosti, musíme snížit daňové zatížení našich společností a našich pracovníků,” řekl Trump ve Springfieldu, který si vybral jako místo, kde se zrodila slavná Route 66.

Méně daňových pásem

Reforma, kterou ještě musí schválit Kongres, podle Bílého domu podpoří hospodářský růst a zajistí pracovní místa i prosperitu americké střední třídě. Plán počítá se zjednodušením daňových pravidel i se zrušením některých daní.

Zahrnuje rovněž snížení nejvyšší sazby daně z příjmů jednotlivců na 35 procent ze současných 39,6 procenta a zdvojnásobení daňového odpočtu u manželských párů na 24 tisíc dolarů (593 tisíc korun) ročně. Přepokládá i daňové výhody v péči o děti, které prosazuje Trumpova dcera Ivanka. Počet daňových pásem by se měl snížit ze sedmi na tři, zatím ale není jasné, kdo bude v kterém pásmu.

Republikánští zákonodárci Trumpův daňový plán převážně vítají. Považují ho za základ pro jednání v Kongresu a předpokládají, že před uzákoněním ještě projde změnami. Demokratičtí zákonodárci kritizují skutečnost, že plán počítá s daňovými úlevami i pro lidi s nejvyššími příjmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám