Hlavní obsah

Třináct milionů korun denně. Soud napařil Polsku pokutu za Turów, Varšava chce těžit dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soudní dvůr Evropské unie (EU) v pondělí vyměřil Polsku pokutu ve výši půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně za to, že nezastavilo těžbu v hnědouhelném dole Turów poblíž české hranice. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole ukončí. Nejvyšší orgán unijní justice to oznámil v tiskové zprávě. Polsko nicméně v těžbě hodlá pokračovat.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hnědouhelný důl Turów se má rozšiřováním přiblížit k české hranici.

Článek

Soud předběžné rozhodnutí o zastavení těžby vydal v květnu po české žalobě, podle níž důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polsko však příkaz dodržet odmítlo a požádalo soud o jeho zrušení s tím, že náhlé zastavení těžby by mohlo způsobit ekologickou katastrofu a pro zemi by mělo značné ekonomické následky.

Místopředsedkyně soudu Rosario Silvaová v pondělí polskou žádost zamítla a vyměřila zemi zmíněnou pokutu. Podle vyjádření soudu přihlížela zejména k tomu, že předběžné opatření má zabránit možným vážným škodám na životním prostředí a lidském zdraví.

Bude z Turówa vodní nádrž? Napuštění potrvá až 144 let

Evropa

Proto „je třeba Polsku uložit povinnost zaplatit (Evropské) komisi penále ve výši 500 tisíc eur za každý den ode dne oznámení tohoto usnesení Polsku do doby, kdy tento členský stát splní povinnosti vyplývající z usnesení o předběžném opatření“, uvedl soud.

Těžba má pokračovat

Polská vláda v souvislosti s rozsudkem v pondělí uvedla, že těžba v dole Turów bude pokračovat, informovala agentura Reuters. Také generální ředitel společnosti PGE, která důl vlastní, podle agentury Reuters sdělil, že s rozhodnutím soudu o pokutě nesouhlasí a očekává, že důl bude nadále aktivní.

Česká strana původně žádala o pokutu v desetinásobné výši.

Česko svou únorovou žalobu opřelo vedle obav o pitnou vodu také o argument, že Polsko porušilo pravidla pro posuzování vlivu rozšíření dolu na životní prostředí. Polská vláda se proti žalobě brání, zároveň však spolu jednají expertní skupiny obou zemí o návrhu mezivládní dohody, která by spor vyřešila.

Začala česko-polská jednání o Turówu. Cílem je dohoda, ne soud, shodli se ministři

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám