Hlavní obsah

Tři a půl roku uzavírek po sesuvu půdy na Břeclavsku končí

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Věstonice/Mikulov

Obyvatelé Dolních Věstonic a Pavlova na Břeclavsku po více než tři a půl roce už nebudou muset jet do sousední obce po 12kilometrové objížďce. Na začátku dubna bude obnoven provoz, který od září 2014 stál kvůli sesuvu deštěm podmáčeného svahu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sesutý a částečně sanovaný svah u Dolních Věstonic

Článek

Rozhodujícím dnem bude úterý 3. dubna. První pracovní den po Velikonocích se vrátí auta na důležitou silnici. Bude to s omezením, ale přece jen se začne jezdit.

Tři roky, šest měsíců a osmnáct dnů trvající uzavírku po sesuvu svahu nahradí provoz řízený semafory.

„Projedou auta do 3,5 tuny, hasiči a autobusy. To je pro nás nejdůležitější,“ řekla starostka Jarmila Rajchlová (Věstonická beseda). Po ukončení sanace má pak být na konci roku provoz bez omezení.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Podle posudku je svah dostatečně stabilní, aby se kolem mohlo jezdit.

„Jsem nesmírně ráda, že konečně můžu říci lidem dobrou zprávu. Sesuv a následné nekonečné tahanice o řešení způsobu a financování sanace byly něco, co bych si již nepřála prožít znovu,“ dodala starostka.

Povolení předcházela práce expertů. Ivan Poul v geotechnickém posudku uvedl, že stabilita svahu vyhovuje a lze umožnit provoz vozidel. Další znalec stanovil podmínky. Provoz bude povolený pro vozidla do 3,5 tuny, a to v jednosměrném režimu řízeném semafory.

Svah se sesunul při lijácích o víkendu 13. a 14. září 2014. Část pod silnicí sjela do kempu na břehu jezera, současně se ale dala do pohybu i masa zeminy nad cestou.

Kraj opravil silnici a svah pod ní, k plnému obnovení provozu je zapotřebí ještě dokončit stabilizaci svahu nad cestou. To je ale investice mimo možnosti obce a bude k ní třeba získat dotaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám