Hlavní obsah

Trhovce na pražském Václavském náměstí řešila policie, hrozí jim pokuta

Pražští policisté zjistili při kontrolách trhů v horní části Václavského náměstí obcházení protiepidemických opatření a případ předali k řešení správnímu orgánu, kterým je pražský magistrát. V pondělí to sdělila mluvčí pražského policejního ředitelství Violeta Šiřišťová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vánoční trhy na Václavském náměstí v Praze

Článek

Mluvčí magistrátu Vít Hofman potvrdil, že úřad oznámení od policie obdržel a bude se jím zabývat.

„Současně k těmto trhům evidujeme také dvě oznámení městské policie. V rámci řízení posoudíme, zda došlo k porušení usnesení vlády, které zakazuje provozování adventních a vánočních trhů. Věc řešíme jako podezření ze spáchání přestupku proti krizovému zákonu. Za porušení hrozí sankce ve formě napomenutí či pokuty až do výše 20 tisíc korun,“ uvedl.

Úřad Prahy 1 trhy na náměstí schválil jako kulturní akci, přičemž na kulturní akce se vládní omezení nevztahuje. První městská část akci i spolupořádá.

Zákaz vánočních trhů vyřešili v Mostě po svém. Nahradí je farmářské trhy

Ekonomika

Mluvčí městské části Petr Bidlo dříve uvedl, že podle pořadatelů jsou nápoje a potraviny podávány v režimu s sebou a obsluha návštěvníky i s pomocí cedulí upozorňuje, že je nemají konzumovat na místě. Organizátoři také podle Bidla uvedli, že postup konzultovali s policisty, strážníky, městskou částí i magistrátem.

Minulá vláda kvůli sílící epidemii vyhlásila od půlnoci na pátek 26. listopadu nouzový stav, na který kabinet navázal nová plošná protiepidemická opatření. Zakázal vánoční trhy, mezi 22:00 a 05:00 musejí být uzavřené restaurace, bary či kluby a na kulturní, sportovní či vzdělávací akce může maximálně 1000 sedících lidí. Nouzový stav skončí 25. prosince, nová vláda ho neplánuje prodlužovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám