Hlavní obsah

Třetina Čechů nesleduje své příjmy a výdaje, zjistil průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třetina obyvatel Česka vůbec nesleduje své příjmy a výdaje. Do této skupiny přitom patří velmi často lidé s nejnižšími příjmy. Vyplývá to z průzkumu Factum Invenio, jehož se v lednu zúčastnilo 1020 respondentů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z průzkumu dále vyplynulo, že navíc téměř polovina domácností vůbec neplánuje rodinné finance. "Lidé, kteří své finance nesledují, většinou současně postrádají základní povědomí o hospodaření s penězi," vyplývá z projektu.

Podle zjištěných skutečností si téměř 80 procent domácností alespoň někdy část peněz spoří. Dvě pětiny lidí tak přitom činí pravidelně. Naopak 18 procent lidí nespoří vůbec. "Peníze nikdy neodkládají mladí do 29 let. Část z nich jsou ti, kteří na to nemají, a část ti, co žijí bezstarostně. A opět se to týká rovněž lidí se základním vzděláním a nejnižšími příjmy," uvedl Jan Herzmann z Factum Invenio.

Nejvíc peněz jde na bydlení

Nejvíce peněz Češi přitom podle průzkumu utrácejí v souvislosti s bydlením. Tento výdaj přitom za nejvyšší označily tři čtvrtiny domácností. "Ukazuje to, že se dostáváme do situace podobné v západní Evropě, kde je to bydlení skutečně nejdůležitější položkou,“ uvedl Herzmann. Z průzkumu rovněž vyplynulo, že existují dvě procenta domácností, které mají jako nejdůležitější výdaj cigarety a alkohol.

Dvě třetiny Čechů mají podle průzkumu příjmy vyšší než výdaje, dvěma pětinám lidí přitom zůstane na konci měsíce deset a více procent celkových příjmů. Naopak trvale na dluh žijí čtyři procenta domácností.

Anketa

Co vás stojí měsíčně nejvíce peněz?
náklady spojené s bydlením
75,4 %
potraviny
15,9 %
investice do dětí
2,5 %
cigarety a alkohol
2,5 %
jiné výdaje
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4053 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám