Hlavní obsah

Třetí blok Dukovan opět vyrábí elektřinu. Kvůli kontrolám od září stál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jaderné elektrárně Dukovany v pondělí skončila odstávka třetího bloku. Do sítě tak nyní dodávají energii dva ze čtyř bloků, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Foto: Pavlíček Luboš, ČTK

Opravy a kontroly svarů v Dukovanech na snímku ze 3. prosince

Článek

Kolem poledne se výkon turbogenerátorů 3. bloku dostal na 40 procent výkonu a do sítě dodával kolem 160 megawattů. Na plný výkon by se měl dostat během úterý.

Řetězová štěpná reakce ve třetím bloku byla po více než tříměsíční odstávce a kontrole svarů spuštěna v neděli. „Na přelomu roku budou v elektrárně v provozu bloky o celkovém výkonu 1000 megawattů," uvedl Bezděk. Zbývající dva dukovanské bloky budou mimo provoz i po Novém roce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Svary kontrolovali odborníci u tří dukovanských bloků, protože při prověrce dokumentace byly nalezeny jejich nekvalitní rentgenové snímky.

Při odstávce třetího reaktorového bloku byla zkontrolována dokumentace 3000 svarů. Nové rentgenové snímky, pořízené pomocí moderních nedestruktivních diagnostických metod, byly pořízeny u 1330 svarů. Preventivně bylo opraveno 237 svarů.

Pokrývají pětinu spotřeby

Při plném výkonu Dukovany pokrývají pětinu tuzemské spotřeby elektřiny, podobně jako modernější Temelín se dvěma bloky.

Kvůli kontrolám svarů zastavili energetici v Dukovanech blok číslo dvě v noci na 18. září a o den později i třetí výrobní blok. Blok číslo jedna, odstavený podle plánu 28. srpna, měl být původně zprovozněn v závěru října. Neplánované odstávky energetici využili také ke kontrole lopatek parních turbín a k běžné údržbě zařízení.

Neplánované odstávky a slabší objem výroby spolu s klesajícími cenami elektřiny na burze srazily cenu akcií ČEZ na desetiletá minima. [celá zpráva]

Kvůli kontrolám svarů také společnost ČEZ v tomto měsíci požádala Státní úřad pro jadernou bezpečnost o přerušení správního řízení k vydání nového povolení pro provoz prvního bloku Dukovan. Desetileté povolení u něj mělo skončit 31. prosince, ale na žádost firmy ČEZ nakonec státní úřad jeho platnost prodloužil o tři měsíce, tedy do 31. března 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám