Hlavní obsah

Travel Service ovládne ČSA

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Travel Service se dohodla s Korean Air a státem na odkupu jejich podílů v Českých aeroliniích (ČSA) a bude tak vlastnit 98 procent akcií ČSA. Podle ministerstva financí ale rozhodnutí o převedení 19procentního podílu státu v ČSA dosud nepadlo.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Společnost Travel Service může potvrdit, že se dohodla se současnými akcionáři Českých aerolinií (ČSA), společnostmi Korean Air a Prisko, na odkupu jejich akcionářských podílů v Českých aeroliniích,” uvedla mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková.

Český stát reprezentovaný společností Prisko podle ní ještě může od smlouvy odstoupit ve lhůtě pěti pracovních dnů po obdržení posledního souhlasu příslušného antimonopolního úřadu v případě, že se tak rozhodne.

„Travel Service v současné době drží v ČSA 34 % akcií a po vypořádání transakcí se stane majoritním, 97,74% akcionářem ČSA. V případě, že by stát od smlouvy odstoupil, stal by se Travel Service držitelem pouze 78,74% podílu v ČSA,” dodala mluvčí.

Podle ministerstva financí rozhodnutí Priska, potažmo ministerstva financí, zda se této transakce bude účastnit, či nikoli, doposud nepadlo.

Flotila 70–80 letadel

Odkup podílů musí schválit antimonopolní úřady. „Záleží na velikosti obratů, buď my, nebo Evropská komise,” řekl Novinkám mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Travel Service patří do skupiny Unimex Group miliardáře Jiřího Šimáně. Podíl ve společnosti má čínská CEFC. Travel Service od svého vzniku v roce 1997 výrazně expandoval a působí vedle Česka i na Slovensku, v Maďarsku a Polsku, kde vlastní dceřiné společnosti. Po ukončení provozu Holidays Czech Airlines už nyní Travel Service dominuje v charterové přepravě.

„Společnost Travel Service dlouhodobě usilovala o vstup do Českých aerolinií a svůj zájem vyjádřila již v roce 2009 účastí v privatizačním procesu. Cílem získání majoritního podílu v ČSA je vybudovat silného leteckého dopravce provozujícího flotilu 70 až 80 letadel,“ uvedl předseda představenstva Travel Service Šimáně.

Reklama

Výběr článků

Načítám