Hlavní obsah

TPCA chce příští rok vyrábět až 340 tisíc aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) zvýší v příštím roce výrobní kapacitu svého kolínského závodu na 340 000 aut, což je o 20 000 více, než je předpokládaná letošní výroba. Navýšení kapacity si vyžádá investice téměř 150 miliónů korun a nárůst počtu zaměstnanců zhruba o 100 lidí.

Článek

"Poptávka po našich modelech na trzích západní Evropy stále stoupá. Zákazníci mění své priority a žádají vozy s nižší spotřebou a nízkými emisemi. Napomáhá tomu i legislativa v řadě zemí podporující vozy šetrné k životnímu prostředí," uvedl viceprezident TPCA pro výrobu Jiří Černý.

Letošní výroba modelů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1 bude o 11 500 aut vyšší než v roce 2007, kdy z automobilky vyjelo téměř 308 500 aut. Kolem 99,5 procenta vozů míří na export. Největšími trhy zůstávají Itálie, Francie, Velká Británie, Německo a Nizozemsko.

Navýšení roční kapacity o 20 000 vozů si vyžádá investice do úpravy výrobní linky. Například na finální montáži bude nutné inovovat 11 zařízení za 17,5 miliónu korun. Jedna z největších investic však čeká lakovnu.

Padesát nových pracovních míst 

"Do konce roku 2008 chceme přijmout 50 nových lidí," uvedl generální manažer TPCA pro lidské zdroje Vadim Petrov. Další zaměstnance chce automobilka nabírat v závislosti na náběhu zvýšené výroby, který bude postupný od června do prosince příštího roku.

Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) je společný podnik firem Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën postavený v roce 2002 v průmyslové zóně Kolín - Ovčáry. Výroba byla zahájena v únoru 2005 a již v následujícím roce dosáhla plánované roční kapacity 300 000 vozů. TPCA v současné době zaměstnává více než 3500 zaměstnanců a její tržby v loňském roce překročily hranici 50 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám