Hlavní obsah

Toyota zaplatí za vadná auta pokutu 16,4 miliónu dolarů

Novinky, toh

Problémová automobilka Toyota souhlasila, že zaplatí pokutu ve výši 16,4 miliónu dolarů. Sankci firmě vyměřily úřady v USA kvůli tomu, že Toyota záměrně pozdě varovala o závadách na svých vozech. Informovala o tom americká média.

Foto: Kim Kyuong-Hoon, Reuters

Článek

Pokuta je nejvyšší, jakou kdy nějaká automobilka od amerických úřadů dostala. „Zaplacením pokuty Toyota souhlasí s tím, že pochybila, když nepřiznala bezpečnostní závady,“ uvedl zdroj obeznámený s jednáním.

Výše pokuty se ještě může změnit, protože americký úřad pro bezpečnost vyšetřuje další poruchy a problémy japonské automobilky. Celý spis má kolem 70 tisíc stránek. Navíc americká média poznamenávají, že pokuta je sice rekordní, ale vzhledem k tomu, že příjmy Toyoty dosáhly jen v loňském 200 miliard dolarů, je relativně malá.

Výrobce vozidel poruchy řeší již několik měsíců. Nejprve firma oznámila, že po celém světě opraví přes 8,5 miliónu aut, nyní se objevují další problémy. Kvůli korozi musí stahovat dalších 600 tisíc vozů na americkém trhu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota dodá Mazdě hybridní pohon z Priusu

Toyota a Mazda uzavřely dohodu o licenčních dodávkách hybridní technologie používané v modelu Toyota Prius. Mazda hodlá svůj hybridní vůz představit v roce...

Výběr článků

Načítám