Hlavní obsah

Topolánek: Vláda stanoví termín přijetí eura asi příští rok

– PRAHA

Česká vláda stanoví termín přijetí eura pravděpodobně v příštím roce. Na úterní tiskové konferenci po jednání se svým maltským protějškem Lawrencem Gonzim to řekl premiér Mirek Topolánek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

"Je pravděpodobné, že v příštím roce datum stanovíme. V letošním roce to nebude z důvodů, které jsou celkem zjevné," řekl Topolánek. Podle něj chybí brzké stanovení termínu přijetí eura především českým podnikatelům, ne tolik už obyčejným lidem. "České firmy touží po euru daleko víc než čeští občané, kteří se akceptace eura spíše obávají," řekl Topolánek.

Vážnější debatu o stanovení termínu přijetí eura v ČR očekává v příštím roce také guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Důvody k tomu jsou podle něj jak ekonomické, mimo jiné s ohledem na současnou světovou financí krizi, tak politické. Debatu o společné evropské měně předpokládá příští rok také národní koordinátor zavedení eura Oldřich Dědek.

Malta, která do EU vstoupila společně s Českou republikou v roce 2004, se připojila k eurozóně na začátku ledna. Gonzi uvedl, že to byl pro jeho zemi "zásadní krok". Zároveň české vládě nabídl pomoc při přechodu na společnou evropskou měnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám