Hlavní obsah

Topení plynem bude letošní zimu velmi drahé

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/ČR

Lidem, kteří mají topení na plyn, se letošní zima hodně prodraží. Plyn totiž stojí od října zhruba stejně jako v prvním čtvrtletí 2002, kdy byly až dosud ceny rekordní. Kromě toho reálně hrozí, že od ledna 2005 výrobci surovinu ještě zvýší. V obdobné situaci jsou i domácnosti, které odebírají teplo vyráběné v plynových kotelnách.

Foto: zoo Děčín

Zebu zakrslý

Článek

Ceny plynu pro domácnosti šly od října nahoru v průměru zhruba o jedenáct procent a příliš se neliší od cen v lednu až březnu 2002.

Sazby plynu za kubík, platné pro vytápění, jsou sice nyní stále ještě o nějaký ten desetník nižší, ale za to je podstatně vyšší měsíční paušál. Nyní činí 239 korun, zatímco od ledna 2002 byl jen 160 korun. Rozdíl v paušálech činí měsíčně 85 korun, což za rok představuje 1020 korun.

"Pro domácnosti to samozřejmě není nic příjemného, ale je třeba konstatovat, že tímto zvýšením (říjnovým) se cena plynu dostane na úroveň, kterou dosahovala na začátku roku 2002," potvrdil nedávno při oznamování nových cen Pavel Brychta z Energetického regulačního úřadu.

Velkou neznámou přitom je, co se stane od 1. ledna. Ceny plynu se totiž mohou měnit jednou za čtvrt roku a dosavadní vývoj cen ropných derivátů na světových trzích, z nichž se odvozují ceny plynu, je nepříznivý.

Prognózy počasí se zatím rozcházejí

I kdyby ale k dalšímu růstu cen plynu od ledna nedošlo, domácnosti dostatečně pocítí i říjnové průměrné zdražení o 11 procent.

Například pražská rodina žijící v bytě, která plyn používá k topení, ohřevu vody a vaření a za rok spotřebuje 1800 kubíků, zaplatí ročně při dnešních cenách 15 864 korun. Rodině v domku se spotřebou 3000 kubíků by zněl účet na 24 528 korun.

Situace se bude lišit i podle regionů. Nejlevnější plyn k vytápění je dnes na severní Moravě (7,14 koruny za kubík), nejdražší v jižních Čechách (7,48 Kč/m3). Rozdíl 34 haléřů je nepodstatný jen zdánlivě. Například při spotřebě 3000 kubíků za rok činí 1020 korun.

Ceny plynu pro domácnosti s nižším odběrem, tedy pro ty, které plyn používají jen k vaření, případně ještě k ohřevu vody, jsou už dnes vyšší než na počátku roku 2002. To se týká jak ceny za kubík, tak paušálu.

Čeká nás chladná zima

Určitou spásou pro rodinné rozpočty by mohlo být, kdyby letošní zima byla teplotně podprůměrná a lidé mohli topit méně. Takový vývoj ale odborníci nečekají.

Čeští meteorologové předpovídají průměrně studenou zimu. Podle prognózy britských meteorologů bude zima dokonce extrémně tuhá. Tvrdí, že mrazivé vlny mají přijít v listopadu, prosinci a lednu.

Nepříznivý vývoj čeká ovšem i elektřinu, jejíž ceny se mohou měnit jednou ročně, a to vždy k 1. lednu. Její nové ceny Energetický regulační úřad sice ještě neohlásil, ale čekají se vyšší o několik procent kvůli rostoucím cenám ČEZ.

Anketa

K vytápění domácnosti používáte:
Plyn
58,3 %
Elektřinu
11,5 %
Pevná paliva, tj. uhlí, dřevo atd.
13,6 %
Dálkové vytápění
16,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1587 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám