Hlavní obsah

Tisíce bývalých klientů chtějí od Bohemia Energy odškodnění

Bývalí klienti společnosti Bohemia Energy, která loni v říjnu ukončila dodávky pro přibližně 900 tisíc odběrných míst, i zákazníci dalších menších společností, jež také dodávky energií ukončily, žádají odškodnění. To za ně chtějí vymáhat společnosti KPS Advisory a LitFin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohemia Energy

Článek

Michal Pavel z LitFinu uvedl, že se u společnosti registrovalo bezmála 10 tisíc klientů, KPS Advisory se v rámci projektu Peníze z Bohemky podle mediální zástupkyně Radky Háčkové přihlásilo téměř 7000 bývalých klientů dodavatelů energií a bezmála stovka firem.

Nejvyšší odškodnění u KPS Advisory požaduje nejmenovaný výrobní závod ve výši 90 milionů korun. Celková výše odškodnění přesahuje podle předběžného výpočtu 285 milionů korun.

Vyúčtování od Bohemia Energy už dostalo 80 procent zákazníků

Ekonomika

„Většina bývalých zákazníků, kteří se na nás obrátili, měla v průměru nastavené zálohy na dodávky elektřiny a plynu v rámci běžné spotřeby v domácnosti zhruba na 3000 korun s garancí výše plateb nejčastěji na 12 měsíců,“ sdělila Právu Háčková.

U nových dodavatelů, ke kterým museli po ukončení činnosti alternativních dodavatelů přejít, teď platí v průměru přes pět tisíc korun.

„Ročně tak musí vynaložit zhruba 24 tisíc korun navíc, což odpovídá jejich způsobené škodě, tedy nároku na odškodnění,“ dodala Háčková.

Projekt Peníze z Bohemky nabízí lidem, kterým dodavatel ukončil dodávky, pomoc při získání odškodnění

Ekonomika

Služby v rámci obou projektů včetně podání žalob i administrace případů jsou bezplatné. V případě vyhraného sporu budou obě společnosti klientům účtovat část z celkové vymožené částky. U KPS Advisory je to deset procent.

České právo nezná hromadné žaloby, zástupci obou společností jsou nicméně přesvědčeni, že soud může jednotlivé žaloby spojit a projednat je společně.

Reklama

Výběr článků

Načítám