Hlavní obsah

Thermal půjde do veřejné soutěže

Právo, Roman Pospíšil František, Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Karlovarský hotel Thermal, v jehož prostorách každoročně probíhá Mezinárodní filmový festival, půjde do privatizace. Ve středu o tom rozhodla vláda na návrh ministerstva financí.

Foto: archiv nemocnice

V ranní špičce v odběrové místnosti odbaví personál až 80 pacientů.

Článek

Majitel hotelu, firma Thermal-F, jejíž sto procent akcií vlastní Fond národního majetku, bude prodána prostřednictvím veřejného výběrového řízení.

Vláda schválila kritéria, jimiž budou nabídnutá cena a podnikatelský záměr. Potvrdil to po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD).

Přísné podmínky

Do soutěže budou připuštěny pouze subjekty, které mají zkušenosti s provozováním hotelových zařízení. Součástí podnikatelského záměru musí být mimo jiné zachování lázeňské péče, včetně vyčlenění kapacit pro tuzemské pacienty.

Zajištěna musí být i použitelnost pro festival, což má zajistit trojstranná dohoda mezi Thermal-F, společností Film Servis Festival Karlovy Vary a Nadací Film - Festival Karlovy Vary. Zájem o Thermal potvrdila ústy svého šéfa Marka Dospivy například finanční skupina Penta. Výběrové řízení se chce účastnit i skupina Cimex, která již vlastní největší hotelovou síť v Česku.

Důvodem privatizace je především potřeba investic do hotelu. Podle ředitele hotelu Petra Kopáčka by komplex potřeboval rekonstrukci za 150 miliónů korun. Hotel se 4400 lůžky měl předloni tržby 180 miliónů korun a sedmimiliónovou ztrátu.

Bartoška: Jsme rádi, že festival není ohrožen

"Jsme rádi, že v informaci o podmínkách privatizace vyslovil ministr Milan Urban větu, že je třeba zajistit rekonstrukci hotelu a lázeňského sanatoria a zabezpečit hotelové prostory pro konání filmového festivalu," řekl ve středu Právu Jiří Bartoška, prezident MFF v Karlových Varech.

Připomněl, že jednání v tom smyslu probíhala jak s Fondem národního majetku, jenž je majitelem Thermal-F, tak s ministerstvem financí.

"Thermal byl postaven v sedmdesátých letech, kdy filmový festival expandoval a dnes, kdy znovu expanduje, se pro něj nic nového nestaví. Proto jsme rádi, že se jeho zájmy zohlední. Věříme, že festival není ohrožen," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám