Hlavní obsah

Těžba lithia u Horního Slavkova má povolení

Právo, Rudolf Voleman

Těžba cinvalditu, z něhož se separací získává lithium i pro výrobu baterií, získala pro dobývací prostor někdejšího odkaliště u Horního Slavkova povolení Obvodního báňského úřadu v Sokolově. Právo to zjistilo na webových stránkách sokolovského báňského úřadu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vjezd na zpevněnou plochu, kde má pro těžbu lithia vzniknout technologické zázemí.

Článek

„Spokojený nebudu nikdy, protože já tady zastupuji obyvatele města, kteří si těžbu nepřejí,“ řekl starosta Horního Slavkova Alexandr Terek (Místní).

„Pokud se ale bude jezdit po kolejích a s pásovým dopravníkem, tak to bude ta nejméně špatná varianta. Jsem ale pragmatik, takže vím, že jim těžbu nezakážou, pokud splní všechny zákonné požadavky,“ dodal.

Dva týdny příprav a za vteřinu je hotovo. Podívejte se, jak probíhá odstřelování v kamenolomu

Domácí

Podle něj je v povolení k těžbě napsáno v podstatě totéž, co bylo uvedeno v procesu posuzování možného vlivu záměru těžby na životní prostředí.

Problém s pásovým dopravníkem

„To znamená, že mají dát přednost dopravě krytým pásovým dopravníkem a pak po železnici. Až když prokážou, že není možné dopravovat surovinu pásovým dopravníkem, tak mohou vozit k železnici vytěžený materiál kamiony,“ pokračoval starosta. „A úplně nejhorší variantou je, že po kolejích vůbec nepojedou,“ dodal Terek.

„Co se týká vlečky, tak mám informace, že probíhá proces povolování. Vypadá to, že po kolejích pojedou,“ konstatoval. Nově vzniklá vlečka by měla stát mezi místní komunikací, vedoucí v městské části Kounice okolo někdejšího areálu Legios směrem na Kfely, a osadou Ležnice. Z dobývacího prostoru k vlečce má vést několik stovek metrů dlouhý zakrytý pásový dopravník s tichými ložisky.

„Co se týká pásového dopravníku, vím, že tam mají zádrhel ohledně jednoho místního soukromého vlastníka pozemku,“ poznamenal Terek, který se snaží vyhádat s investorem co nejlepší podmínky k zahájení těžby.

OKD zavírá další šachtu, poslední vozík vyvezli horníci i z Armády

Domácí

V povolení je díky tomu například uvedeno, že se bude měřit radon, hluk, ale také prašnost, zejména pak u rodinných domků stojících v Ležnické ulici nedaleko dobývacího prostoru. Instalována tak mají být mlžicí, odprašovací, pěnová nebo skrápěcí zařízení. Zajištěna má být očista vozidel a mechanizace, pokud budou chtít vyjet na místní komunikace.

Těžit se bude 13 let

Nejdůležitější ale zůstává forma dopravy. Pokud se nepodaří vyjednat pásový dopravník a vlečku, budou jezdit nákladní vozidla. Povolení to připouští, i když mají být velkotonážní, aby jich nejezdilo mnoho. Surovina o velikosti menší než čtyři milimetry má být zakryta plachtou.

Povolení pamatuje rovněž na chráněné živočichy, například na mravence, skokany krátkonohé, čolky obecné, užovku obojkovou, zmiji obecnou nebo na ťuhýka obecného. Stávající zatrubnění Slavkovského potoka pod odkalištěm má být zrušeno, na vodním toku má vzniknout nová vodní nádrž a také soustava tůní.

Těžba má trvat zhruba třináct a půl roku, přičemž ročně může být odtěženo maximálně 360 tisíc tun suroviny. Těžit se má začít od severu k jihu, tedy od Horního Slavkova směrem ke Krásnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám