Hlavní obsah

Těžba dřeva loni v tuzemsku rekordně stoupla

– PRAHA

Těžba dřeva v tuzemsku loni meziročně stoupla o tři procenta na rekordních 15,6 miliónu metrů krychlových. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle ministerstva zemědělství jde o nejvyšší objem za dobu, co se tato statistika systematicky sleduje. Těžba ale stále zůstává pod úrovní přírůstu dřeva, takže jeho zásoby v lesích rostou.

Článek

Přes 15 miliónů metrů krychlových se objem vytěženého dříví přehoupl již předloni. Tehdy nárůst ovlivnila vyšší nahodilá těžba, která se zdvojnásobila na 8,2 miliónu metrů krychlových. Podílely se na ní hlavně kůrovcové dříví a větrné polomy. Loni byla nahodilá těžba nižší, asi 5,4 miliónu metrů krychlových.

Zhruba polovinu lesů v zemi spravuje státní podnik Lesy ČR. Ten podle mluvčího Lubomíra Šálka loni vytěžil něco málo přes 7,5 miliónu metrů krychlových dřeva a meziroční změna nebyla nijak výrazná.

Podle výkonného ředitele České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jiřího Kořínka se mohlo projevit to, že postupně končily staré lesní hospodářské plány a loni začínaly nové, které umožnily těžbu zvýšit. Toho zřejmě vlastníci využili. "Ani toto množství těžeb neškodí podstatě českých lesů," uvedl Kořínek.

Podle Nadace dřevo pro život se Česko spotřebou 0,23 metru krychlového dřeva na osobu za rok řadí na jedno z posledních míst v Evropské unii. Disponuje přitom rostoucími zásobami, protože těžba činí zhruba 15 miliónů metrů krychlových ročně a roční přírůst dřevní hmoty se pohybuje kolem 18 miliónů metrů krychlových. Nadace, jejímiž zakladateli jsou vlastníci a správci lesů a dřevozpracující podniky, si proto klade za cíl propagaci dřeva a podporu jeho využití.

Z loňských těžeb představovaly 13,9 miliónu metrů krychlových jehličnany a 1,7 miliónu metrů krychlových listnáče. Vývoz se loni zvýšil o 218.000 metrů krychlových na 3,85 miliónu metrů krychlových, dovoz se zvedl o 132 000 na 866 000 metrů krychlových. Kladné saldo zahraničního obchodu představovalo 3,35 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám