Hlavní obsah

Test odstraňovačů skvrn odhalil, že nefungují

Novinky, pit
Praha

Test osmi odstraňovačů skvrn, který provedl spotřebitelský časopis dTest, dopadl poměrně tristně. Závěr je totiž takový, že žádný z testovaných výrobků nesplnil očekávání. Uspokojivé hodnocení obdržel pouze jediný odstraňovač, jeden dostal známku „dostatečně“, ty další naprosto propadly.

Foto: Profimedia.cz

Při odstraňování skvrn se spoléhejte raději na kvalitní prací prášek, vyšší teplotu a delší cyklus praní. Odstraňovače nepomohou.

Článek

Vítězem se tak stal práškový Vanish Oxy Action Extra Hygiene s hodnocením „uspokojivě“ (46 procent).

Účinky odstraňovačů byly testovány na 17 skvrnách různého původu. Největší potíže dělaly hodnoceným produktům mastné skvrny. Pigmentové skvrny, například od čokolády či krve, dokonce některé odstraňovače naopak zafixovaly v tkanině. Ani u skvrn rostlinného původu, na které nejlépe fungují bělidla, nemohly odstraňovače konkurovat kvalitnímu pracímu prášku.

Z testu tak podle časopisu vyplývá, že s ohledem na pořizovací náklady se koupě odstraňovače skvrn vesměs nevyplatí. Jak dále dTest připomněl, zbytečnou chemií se navíc znečišťuje životní prostředí.

„Účinnější a levnější než spoléhat na zázračný univerzální prostředek je řešit každou skvrnu podle jejího původu a vlastností tkaniny, kterou znečistila. Většinou pomůže vyšší teplota, delší prací cyklus, případně použití osvědčených prostředků – například žlučového mýdla na mastnotu,“ uvedl Ondřej Jánoška z časopisu dTest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám