Hlavní obsah

Tesla překvapila ziskem, akcie prudce posílily

Americký výrobce elektromobilů Tesla v letošním třetím čtvrtletí překvapivě vykázal zisk po ztrátách v první polovině roku. Firma v noci na čtvrtek oznámila, že v období od července do září vydělala 143 milionů dolarů (zhruba 3,3 miliardy Kč). Akcie v reakci posílily o více než 20 procent a jejich cena poprvé od začátku března překročila 300 dolarů, napsala agentura Reuters.

Foto: Mike Blake, Reuters

Nabíjecí stanice Tesla v Kalifornii

Článek

Tesla, v jejímž čele stojí známý americký podnikatel Elon Musk, se dlouhodobě potýká se ztrátami a ještě nikdy nedosáhla celoročního zisku. V prvním pololetí firma prodělala 1,1 miliardy dolarů. Řada investorů proto začala ztrácet v podnik důvěru, a to navzdory pokračujícímu růstu prodeje, upozornila agentura AP.

Automobilka ve své výsledkové zprávě předpověděla, že v budoucnosti zůstane zisková s "možnými přechodnými výjimkami" v době spouštění nových produktů. Firma loni podnikla důrazné kroky ke snížení nákladů, včetně zrušení tisíců pracovních míst, píše server BBC.

Foto: Mike Blake, Reuters

Elon Musk

Tesla již začátkem měsíce oznámila, že ve třetím čtvrtletí zvýšila dodávky zákazníkům proti předchozím třem měsícům o dvě procenta na rekordních 97 000 vozů. Zároveň uvedla, že v celém letošním roce hodlá dodat 360 000 až 400 000 vozů.

Tesla rozšířila autonomní jízdu. Fungování je ale diskutabilní

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám