Hlavní obsah

Tesco prohrálo u unijního soudu. Pokladním musí platit stejně jako skladníkům

Zaměstnankyně britského obchodního řetězce Tesco Stores se dočkaly vítězství u Soudního dvora EU. Rozsudek jim dal za pravdu, že pokladní a skladníci zastávají „rovnocennou práci” a náleží jim proto stejná mzda. Řetězec dosud skladníkům vyplácel vyšší mzdy.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Supermarket Tesco supermarket v britském Hatfieldu

Článek

Soud se případem zabýval na žádost britského soudu, na což má právo podle článku 86 dohody o brexitu.

Zhruba 6000 zaměstnanců původně v únoru 2018 u britského soudu napadlo rozdílné odměňování žen a mužů. Většina pokladních jsou totiž ženy a většina skladníků muži. Podle žalující strany tak Tesco nedodržovalo zásadu stejné odměny mužů a žen za stejnou nebo rovnocennou práci.

Tesco v Británii dostalo tučnou pokutu za prodej prošlého zboží

Ekonomika

Mezi žalujícími byli původně i muži. „(Britský) soud řízení o návrzích zaměstnanců mužského pohlaví přerušil, jelikož měl za to, že jejich osud závisí na osudu návrhů žalobkyň v původním řízení ženského pohlaví,” uvedl Soudní dvůr v tiskové zprávě.

Soud dal žalující straně za pravdu, že i když pokladní a skladníci nevykonávají „stejnou” práci, jde o práci „rovnocennou”, a proto se na tento případ vztahuje článek 157 smlouvy o fungování EU. Ten garantuje stejnou odměnu mužů a žen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám