Hlavní obsah

Tesco může převzít obchody Žabka a Koruna, rozhodl antimonopolní úřad

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tesco může od společnosti Penta převzít zhruba 130 malých obchodů Žabka a Koruna. Transakci povolil bez podmínek antimonopolní úřad. Rozhodnutí je pravomocné. Uvedl to předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Celkově lze konstatovat, že v důsledku spojení nedojde na žádné z úrovní k výraznému posílení dosavadního postavení skupiny Tesco, navíc ve všech těchto oblastech působí silná konkurence v podobě obchodních řetězců společností Ahold, Schwarz a REWE," uvedl Rafaj s tím, že sloučení hospodářskou soutěž nenaruší.

Tesco bude i nadále provozovat všech 82 obchodů Žabka v Praze a Středočeském kraji na základě franšízy. Celkem 47 obchodů Koruna přemění na Tesco Expres. Z předchozích akvizic společnosti Tesco antimonopolní úřad v roce 2006 povolil nákup 27 supermarketů společnosti CS Edeka, jak připomněla ČTK. Společnost zakoupila i 11 hypermarketů Carrefour.

Podle informací polského deníku Puls Biznesu by měla společnost Tesco koupit od Penty i prodejny Žabka v Polsku. Poslední zprávy však hovoří o tom, že se novým vlastníkem stala společnost Mid Europa Partners. Transakce rovněž podléhá schválení antimonopolního úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám