Hlavní obsah

Tempo poskytování úvěrů by letos mohlo zrychlit, říká prognóza

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letošní rok by mohl přinést uvolnění úvěrové politiky a mimo jiné zrychlení tempa poskytování úvěrů. Informovala o tom Česká bankovní asociace (ČBA) s tím, že k tomu přispěje i ekonomický růst o 1,8 %. V roce 2012 by pak domácí ekonomika měla zrychlit až na tři procenta.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„I když ve srovnání s loňskem půjde zřejmě o zpomalení, jde stále o prognózu optimistickou. Poměrně dobré vyhlídky ekonomiky do budoucna by se mohly promítnout i do úvěrové politiky bank, což by vedlo i k většímu objemu úvěrů směřujících do českého hospodářství,“ uvedl prezident ČBA Jiří Kunert.

Hlavní tahounem ekonomiky by měla být v roce 2011 poptávka ze zahraničí, pozitivně se projeví také zlepšení v oblasti investic. Zpřísnění rozpočtové politiky však na druhé straně omezí jak spotřebu domácností, tak vlády a zároveň sníží i objem vládních investic.

„Rovněž se projeví ukončování fotovoltaického boomu z roku 2010. I proto jsme celkově o něco zdrženlivější než u růstu za rok 2010, který se podle nás nakonec ukáže jako více než dvouprocentní,“ dodal Luděk Niedermayer, předseda vědeckého grémia ČBA.

Podle Niedermayera není výhled pro českou ekonomiku do budoucna špatný. "Navíc některá z rizik pro rok 2011 mají symetrický charakter, proto nelze vyloučit ani mírně lepší než očekávaný výsledek, zejména pokud se bude dobře dařit německé ekonomice,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám