Hlavní obsah

Temelín zvýšil výkon a jede naplno

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín

Jaderná elektrárna Temelín (JETE) jede po nezbytných úpravách opět naplno. Výkon obou bloků vzrostl o čtyři procenta na 2x 1055 MWe, potvrdil Právu mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Za rok tak může Temelín vyrobit přibližně o 600 tisíc MWh elektřiny více, což odpovídá téměř třetině roční výroby všech fotovoltaických elektráren.

„Během přípravy na nárůst výkonu bylo nutné zpracovat přes 230 analýz, studií a výsledků testů, které byly předány Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost a ministerstvu průmyslu. Všechny bezpečnostní analýzy potvrdily provozní rezervy,“ konstatoval ředitel JETE Miloš Štěpanovský.

Zdůraznil, že díky projektovým rezervám mohla elektrárna zvýšit tepelný výkon každého bloku na 3120 MWt, a za hodinu tak vyrábět o 40 MWh elektřiny více. Temelín tak navázal na Dukovany, které v letech 2009 až 2012 zvýšily výkon každého bloku o 44 MWe.

Do projektových rezerv investoval ČEZ přibližně 450 miliónů korun a modernizace elektrárny bude pokračovat i v příštích letech.

„Provozovat jaderné elektrárny je závazek na přibližně 60 let. Průběžnou modernizací zajistíme, že techniku, kterou máme k dispozici, budeme moci využívat po celou dobu bezpečně, efektivně a spolehlivě,“ zdůraznil Štěpanovský a připomněl, že ročně ČEZ na posílení bezpečnosti a zlepšení provozní spolehlivosti JETE vynakládá přibližně miliardu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám