Hlavní obsah

Temelín přestane na několik týdnů vyrábět elektřinu

Právo, Vladimír Vácha

Jaderná elektrárna Temelín (JETE) odstaví v pátek večer i svůj první blok a přestane tak do sítě dodávat elektrickou energii, neboť na druhém bloku stále probíhají opravy. Odběratelé elektřiny odstavení Temelína nepocítí, neboť její dodávky jsou zajištěny z jiných zdrojů.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

U prvního bloku se jedná o pravidelnou odstávku, v jejím průběhu energetici vymění čtvrtinu paliva, zkontrolují chladicí věž a dokončí také opatření ze zátěžových testů EU, informoval Právo mluvčí JETE Marek Sviták. Výrobu elektřiny by měl blok obnovit v závěru srpna.

„Od přenosové soustavy odpojí provozní personál první blok dnes ve 21 hodin. V sobotu se už rozjedou odstávkové práce. K nejdůležitějším bude patřit kontrola všech 163 palivových souborů a následná výměna čtvrtiny paliva. Do skladu použitého paliva budou zavezeny další dva naplněné kontejnery. Aktuálně je zde umístěno 22 kontejnerů z celkové kapacity 152 skladovacích míst,“ upřesnil mluvčí.

Druhý blok by měli spustit do konce července

Připomněl, že důležitou a pravidelnou činností každé odstávky je i kontrola bezpečnostních systémů pro chlazení reaktoru. Na základě zkušeností z druhého bloku bylo do odstávky dodatečně zařazeno i preventivní prověření všech parogenerátorů.

Materiálová kontrola čeká také chladicí věž číslo dvě. Dohromady na dvanácti místech uvnitř a vně věže budou odborníci pomocí plošin pomalu sjíždět a přitom z různých míst odeberou vzorky materiálu. Jejich vyhodnocení je jedním z podkladů pro stanovení životnosti nátěru.

Na druhém bloku pokračují opravy vnitřní netěsnosti parogenerátoru. Jak Sviták upřesnil, padlo preventivní rozhodnutí o výměně odvzdušňovacích trubiček i u ostatních tří parogenerátorů. Poté budou následovat těsnostní a tlakové zkoušky. Obnovit výrobu elektřiny by měl blok do konce července.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám