Hlavní obsah

Temelín posílí kontroly. Chystáme tajné cvičení, prozradil šéf elektrárny

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná elektrárna Temelín (JETE) v letošním roce posílí kontroly dodavatelů. Jak ve čtvrtek na setkání s novináři řekl ředitel JETE Bohdan Zronek, elektrárna se maximálně soustředí na bezpečnost a má v úmyslu přijmout nové lidi. Právu navíc prozradil, že Temelín letos chystá tajné havarijní cvičení.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Článek

ČEZ již v minulém roce odstartoval změny v organizačním uspořádání elektrárny, posílil kontroly dodavatelů, upravil smlouvy a přijal osm desítek nových lidí. Několik desítek lidí přijme elektrárna i letos.

Zavádění změn je však podle šéfa Temelína Zronka teprve v polovině. Cílový stav podle něj znamená méně odstávek a větší plynulost provozu.

Ředitel Temelína se kromě toho pochlubil, že energetiky letos čeká minimálně devět havarijních cvičení včetně jednoho tajného. Mimo to si energetici budou společně s armádou a policií prověřovat i ochranu elektrárny proti teroristickému útoku. Několikadenní manévry proběhnou u Temelína začátkem dubna.

Rozšíření prověrek kvůli novému zákonu

Zronek rovněž připomněl, že významnou roli sehraje nový atomový zákon, který platí od počátku roku a přinese další povinnosti. Oproti minulosti musí pětkrát více zaměstnanců jaderných elektráren do roku 2020 projít bezpečnostní prověrkou Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Do konce loňského roku se bezpečnostní prověrka v Temelíně týkala stovky lidí, kteří řídí provoz elektrárny nebo manipulují s jaderným palivem. Nově NBÚ prověří každého, kdo bude vstupovat na reaktorový sál, do velína či skladu jaderného paliva. Nová povinnost bude platit i pro dodavatele. Bezpečnostní prověrky se v Temelíně i Dukovanech dotknou přibližně tří tisíc lidí.

„Vzhledem k poměrně velkému rozsahu počítáme s tím, že zaměstnanci budou o prověrku žádat v několika vlnách. První se budou týkat našich hasičů. Ti v případě potřeby mohou vstupovat v podstatě kamkoli,“ sdělil Právu Zronek.

Reklama

Výběr článků

Načítám