Hlavní obsah

Telefonním budkám zvoní umíráček, zatím však z ulic nezmizí

Novinky, Tomáš Holý

Bez telefonní budky se neobejde leckterý akční film či detektivka, kdysi pokrokové zařízení však pomalu mizí z českých ulic. Statistika je neúprosná, zatímco před deseti lety jich bylo v tuzemsku na třicet tisíc, v polovině letošního roku již jen s bídou 21 tisíc.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

"Největší zájem o služby veřejných telefonních automatů byl zhruba v letech 1993 až 2002,“ řekla Novinkám Kateřina Frydryšková za Telefóniku O2, která kdysi budky „zdědila“ po Českém Telecomu.

Přestože budkám zvoní umíráček, zatím definitivně z Česka zmizet nemohou. Prozatím devět tisíc z celkových 21 tisíc je totiž v režimu univerzální služby. To znamená, že jistý počet přístrojů je garantován zákonem. Ale i jejich počet se snižuje, jen v letošním roce skončí v tomto režimu 1500 přístrojů. Co s nimi bude dál, záleží na Telefónice.

Od ciferníku k SMS

Technický pokrok stejně jako jakékoliv zařízení zastihl i telefonní budky. Ještě na začátku devadesátých let se čísla v automatu vytáčela pomocí ciferníku a bez drobných mohli lidé volat maximálně na účet volaného. S rozmachem mobilů se však i pouliční budky snažily držet krok. Mince postupně vystřídaly předplacené telefonní karty.

Právě v roce 2002, kdy se budky již dostaly ke svému zenitu, nastala jejich „renesance“. Z automatů bylo možné posílat SMS a e-maily. Od června do prosince toho roku poslali lidé z budek přes milión textových zpráv.

Předplacené karty stále v prodeji

Velký boom kdysi zažívaly i předplacené telefonní karty, které zatím nezmizely. Podle Telefóniky se jich ročně prodá zhruba 200 tisíc, použít je lze v 5570 budkách využívajících pouze karty či v 4830 budkách, které jsou kombinované. Lze tedy do nich vhodit i mince.

Anketa

Využívali jste telefonních budek, než začaly pomalu mizet z ulic?
Ano, využívám je i dnes
7,4 %
Jen do doby, než jsem si pořídil/a mobil
61,5 %
Ne, telefonoval/a jsem z domova
31,1 %
Celkem hlasovalo 5783 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám