Hlavní obsah

Telecom o krok blíž k ovládnutí Eurotelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Telecom získal od partnerských firem předběžný tichý souhlas s tím, že může učinit nabídku na koupi jejich 49procentního podílu v Eurotelu, informuje o tom ČTK s odvoláním na agenturu Reuters. "Prodávající ukázal svůj zájem prodat a nyní se vedou rozhovory o ceně a dalších bodech," řekl jeden ze zdrojů blízký jednání.

Foto: Pavel Krček
Článek

Nejmenovaný zdroj současně prohlásil, že firma jedná o snížení ceny, to by však bylo spojeno s dalšími podmínkami, které neupřesnil. Český Telecom by měl 49procentní podíl v Eurotelu získat od konsorcia Atlantic West (společnosti AT & T Wireless a Verizon Communications) za více než 37 miliard korun a zvýšit tak svůj podíl v mobilním operátorovi na plných sto procent.

O koupi podílu v Eurotelu by měli akcionáři jednat na červnové řádné valné hromadě. Ministr informatiky Vladimír Mlynář v dnešním rozhovoru pro server Patria.cz připustil, že by mohlo padnout konečné rozhodnutí. "Konečné rozhodnutí - pokud jednání budou do té doby uzavřena - padne na valné hromadě, pravděpodobně již v červnu," uvedl Mlynář v rozhovoru.

Tajné jednání s Atlanic West

Až na konci dubna Mlynář přiznal, že tajně jednal o koupi podílu v Eurotelu s představiteli konsorcia Atlantic West v New Yorku letos v březnu. Právě zde měla být údajně cena 37 mld. zmíněna. "V USA jsem byl spolu s předsedou představenstva Českého Telecomu Ondřejem Felixem jako zástupce majoritního akcionáře. Šlo o zcela neformální jednání s americkou stranou," uvedl tehdy Mlynář. Ke stavu jednání tehdy rovněž uvedl: "Bábovka už začíná zlatovět, ale není ještě v takovém stavu, aby mohla být vytažena z trouby."

Eurotel je s 3,95 miliónu klientů nejúspěšnějším mobilním operátorem v ČR. Na konsolidovaných výnosech Telecomu se loni podílel více než čtvrtinou. Právě koupě akcií od Američanů by mohla výrazně zvednout cenu Českého Telecomu před novým pokusem o privatizaci. O nákupu akcií Eurotelu diskutovalo i představenstvo Telecomu na mimořádném pondělním zasedání.

Reklama

Související témata:

Související články

Telecomu propadl zisk o třetinu

Audit loňských výsledků Českého Telecomu potvrdil propad čistého zisku o 30 procent na 4,3 miliardy korun. Konsolidované výnosy podle mezinárodních účetních...

Výběr článků

Načítám