Hlavní obsah

Tak trochu jiná inflace. Čokolády Milka se zmenšují, ceny zůstávají stejné

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různé druhy čokolády Milka se v průběhu času zmenšují. Ceny, a dokonce i velikost obalů však zůstávají stejné. Ve středu na to upozornil server Aktuálně.cz. Jde o jev v anglosaském prostoru známý jako „shrinkflation“, což je kombinace slov „shrink“ (zmenšit) a „inflation“ (inflace - nárůst cenové hladiny zboží a služeb, snížení kupní síly).

Foto: Profimedia.cz

Čokolády Milka. Ilustrační foto

Článek

Společnosti se totiž navzdory inflaci bojí zdražovat výrobky, proto raději volí variantu nenápadného zmenšování.

„Mléčná čokoláda s oříšky a rozinkami (Milka Nuts & Raisins) vážila ještě před rokem 300 gramů,“ uvedl server Aktuálně. Dnes již výrobek podle údaje na obale váží 270 gramů, nicméně i nadále se prodává za stejnou cenu (99,90 koruny). Reálně tedy došlo k jeho zdražení o 11 procent.

„Zhruba v polovině loňského roku došlo ke snížení gramáže u tří vybraných tabulkových čokolád z této řady. Produkt Triolade byl snížen z původního 300gramového balení na 280 gramů a produkty Alpine Milk a Nuts & Raisins na 270 gramů,“ komentovala to mluvčí výrobce Mondelez Gabriela Bechynská.

Čokoláda Milka Joghurt se prodává ve stogramovém balení za 34,90 koruny. Čokolády Milka Waves Biscuit a Waves Caramel se prodávají v opticky úplně stejném balení, nicméně jejich hmotnost je jen 81 gramů. Cena za 100 gramů této čokolády je tedy 43,09 koruny, takže je o 23,5 procenta dražší než jogurtová varianta.

Zmenšila i čokoláda Toblerone

Koncern Mondelez ke snižování hmotnosti v minulosti přistoupil u Toblerone na britském trhu. Ze 400gramového balení se stalo 360gramové a ze 170gramového se stalo 150gramové. Obal zůstal stejný, ale zvětšily se rozestupy mezi typickými trojúhelníčky. [celá zpráva]

„Jako mnoho společností i my máme vyšší náklady spojené s nákupem ingrediencí. Drželi jsme ceny, jak to jen šlo dlouho, ale abychom zajistili, že se Toblerone udrží v obchodech, bude cenově dostupné a udrží si trojúhelníkový tvar, museli jsme změnit hmotnost dvou z našich sladkostí,” stálo tehdy v prohlášení na facebookovém profilu Toblerone pro Británii.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdražování v eurozóně zpomalilo

Meziroční inflace v eurozóně v prosinci klesla na 1,4 procenta z listopadových 1,5 procenta. Vyplývá to z bleskového odhadu evropského statistického úřadu...

Výběr článků

Načítám