Hlavní obsah

Tajemná stavba u Ptyče bude supertrezorem, který ustojí pád letadla i orkán

– Ptyč

Soubor podzemních trezorů, který vzniká v komplexu známém jako Maják u osady Ptyč na severním Plzeňsku, odolá podle investora pádu dopravního letounu, náporu orkánu i extrémním teplotám. Komplex má být hotov v roce 2016, sdělil Ondřej Drábek, mluvčí Double Square Group. Pod společnost patří firma Stébla, která depozitář staví.

BEZ KOMENTÁŘE: Supertrezor u PtyčeVideo: infobiro.tv

 
Článek

Investor tak ukončil spekulace o účelu mohutné stavby, jejíž součástí kromě depozitáře pro VIP klientelu budou hotel, rezidenční bydlení a usedlosti s jízdárnou. V minulosti se totiž spekulovalo, že by budovy mohly být něčím na způsob atomového krytu, což investor vyloučil. Záměr investora je podle Drábka zdokumentován i v podkladech, které má stavební úřad v Kralovicích.

Do trezorové místnosti se vejde například 70 tun zlata v cihlách, auto, velká datová úložiště nebo rozsáhlé sbírky umění. „Jde o depozitář, jenž je ve středoevropském prostoru ojedinělý,“ uvedla Daniela Kuchtová, jednatelka společnosti Stébla.

V komplexu Maják bude depozitář, hotel i rezidenční částVideo: infobiro.tv

Podle Drábka zmizí objekt „supertrezoru“ celý pod zemí. „Z velké části je zasypán již nyní, teď se dělají terénní úpravy. Nad depozitářem vznikne hotel s restaurací a kongresovým centrem. V těsné blízkosti již stojí zemědělská budova s jízdárnou určená pro agroturistiku,“ uvedl.

Foto: Profimedia.cz

Gigantická stavba v lokalitě Ptyč

Miliardová stavba

Objekt vydrží následky pádu dopravního letadla nebo jakoukoliv myslitelnou živelní pohromu, budova je schopna odolávat například požáru o teplotě 800 stupňů Celsia celých osm hodin. Trezorové místnosti uvnitř objektu jsou vůči sobě extrémně chráněny, pokud by došlo k havárii uvnitř některé z nich, nebude to mít dopad na předměty uložené v místnostech sousedních.

Stavba obřího trezoru dosud stála zhruba 870 miliónů korun, další stovky miliónů si ještě vyžádá. „Trezory uvnitř budovy se ještě musejí vybavit další bezpečnostní technologií a drahá bude i stavba luxusních bytů a hotelu. Nejde ale o neobvyklé sumy pro tento typ budov. Pokud jde o podzemní depozitář, srovnání s ním snesou snad jedině trezory České národní banky a některé podobné stavby například ve Švýcarsku,“ uvedl Drábek. Do trezorových místností se vejdou předměty, které nelze umístit do obvyklých komerčně provozovaných bezpečnostních schránek.

Depozitář bude mít svého provozovatele. U jeho výběru asistuje společnost Jones Lang LaSalle, která by také měla ještě letos začít přeprodávat nadzemní objekty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám