Hlavní obsah

SZPI nařídila stáhnout lančmít. Měl méně masa, než žádá předpis

Téměř 53 tisíc konzerv lančmítu s výrazně nižším podílem masa, než požaduje předpis, dodal na trh výrobce Shanghai Maling z Hrobčic na Teplicku. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Inspektoři našli konzervy v jedné z pražských prodejen řetězce Norma a nařídili je stáhnout jako falšovanou potravinu, řekl ve čtvrtek mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Lančmít měl výrazně méně masa, než požaduje zákon.

Článek

Podle vyhlášky ministerstva zemědělství musí být v lančmítu nejméně 70 procent masa, ale ve zmíněné konzervě ho bylo jen 43 procent.

Malý podíl masa odhalila inspekce ve výrobku Canned Pork Luncheon Meat o hmotnosti 340 gramů s minimální trvanlivostí do 29. října letošního roku. SZPI zahájí s prodejcem správní řízení o uložení pokuty.

„Dle stávajících informací k distribuci závadné šarže došlo pouze v síti Norma,” uvedl na dotaz Novinek Kopřiva.

Lančmít patří mezi jedny z potravin, které se v minulých letech testovaly při porovnání kvality potravin v Německu a v České republice. České konzervy dopadly hůře. Často v nich byl pouze separát, zatímco v německých obchodech si zákazník kupoval lančmít z masa.

Hrobčický podnik čínského výrobce konzerv Shanghai Maling se loni dostal do úpadku. Čínská firma tehdy oznámila, že chce problémy vyřešit reorganizací a konzervárnu zachránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám