Hlavní obsah

Švýcarská centrální banka šokovala trhy, frank k euru okamžitě posílil o 30 procent

– Curych

Švýcarská centrální banka (SNB) ve čtvrtek zrušila limit pro kurz domácí měny vůči euru, a šokovala tak finanční trhy. Švýcarský frank ihned po tomto kroku posílil vůči euru o téměř 30 procent. Banka rovněž ohlásila snížení úrokových sazeb.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu franku

Článek

SNB v roce 2011 zavedla politiku bránící poklesu kurzu eura vůči švýcarskému franku pod 1,20 CHF, aby zabránila negativním dopadům silné domácí měny na ekonomiku. Po dnešním zrušení této politiky se euro propadlo až na 0,8052 CHF, napsala agentura Reuters.

Změna byla jen chvilková, kurz poté opět vzrostl na 1,04 fanku za euro.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Trh to zaskočilo

Podle dnešního prohlášení centrální banky stanovený limit chránil švýcarskou ekonomiku před „významnou újmou“, v současnosti již ale není opodstatněný. Banka rovněž uvedla, že snížila svou depozitní úrokovou sazbu na minus 0,75 procenta z minus 0,25 procenta.

„Trh to naprosto zaskočilo,“ řekl ke dnešnímu rozhodnutí centrální banky analytik Jonathan Webb ze společnosti Jefferies. Dodal, že SNB se tak pravděpodobně připravuje na předpokládané zahájení takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky Evropskou centrální bankou (ECB).

Reklama

Výběr článků

Načítám