Hlavní obsah

Švýcarská banka UBS propustí téměř 9000 zaměstnanců

Největší švýcarská banka UBS zruší 8700 pracovních míst v rámci snahy o urychlení restrukturalizace svých aktivit. Oznámila to firma. Dodala, že za první čtvrtletí vykáže ztrátu téměř dvě miliardy švýcarských franků (35 miliard Kč). Banka na konci března zaměstnávala 79 200 lidí.

Článek

UBS se nyní snaží obnovit důvěru ve svou kdysi věhlasnou značku. Zaměřit se chce na své hlavní aktivity, které má doma ve Švýcarsku. Masivní investice do rizikových amerických aktiv se jí nevyplatily. Firma již byla v důsledku finanční krize nucena odepsat aktiva v hodnotě kolem 50 miliard dolarů (zhruba bilión Kč), připomíná agentura Reuters.

"Bohužel zatím nejsem schopen nabídnout žádné příznivé zprávy. Místo toho jsem nucen představit další kolo neuspokojivých výsledků a ohlásit další drastická opatření," uvedl generální ředitel společnosti Oswald Grübel. "Náš výhled zůstává opatrný, protože čelíme mnoha nejistotám," dodal.

Obchodníci na akciovém trhu plánované snížení počtu zaměstnanců přivítali, předpokládaná čtvrtletní ztráta je však podle nich vyšší, než se očekávalo. "Výsledky jsou velkým zklamáním," uvedl jeden z nich. Poukázal přitom na překvapivě dobré výsledky amerických bank Goldman Sachs a Wells Fargo a optimistické komentáře německé Deutsche Bank.

Banka Goldman Sachs Group zvýšila v prvním finančním čtvrtletí čistý zisk na 1,66 miliardy dolarů (před 33 miliard Kč) z 1,47 miliardy dolarů před rokem. Wells Fargo & Co. předpověděla, že očekává v prvním čtvrtletí rekordní zisk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám