Hlavní obsah

Svoboda chce kvůli SMS sbírkám nový zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo zahraničí by rádo prosadilo zákon, který by DPH, které stát vybírá na tzv. dárcovských SMS, šlo vždy na humanitární účely. Vládá už schválila, aby na sbírky šlo DPH vybrané na SMS zprávách, které lidé posílali na podporu zemí postižených katastrofou na jihovýchodě Asie.

Foto: Jan Řehounek

Eduard Schnierl vypráví o historii protiatomového krytu.

Článek

"Návrh, aby se neplatila daň z SMS na humanitární účely, musí být řešen obecně, aby to platilo ve všech podobných případech. Na to je třeba změna zákona," uvedl ministr zahraničí Cyril Svoboda. Podle něj je ale novela plně v kompetenci ministerstva financí.

To se ale k nápadu tak nadšeně nestaví. Není jasná technologie, jak by se dárcovské SMS od těch ostatních odlišovaly. "Hledají se možnosti řešení. Jednáme s mobilními operátory a neziskovým sektorem," řekl mluvčí ministerstva Marek Zeman. Jisté je podle něj pouze vrácení daní z textových zpráv na pomoc Asii.

Ředitel společnosti Člověk v tísni Tomáš Pojar si myslí, že zákon by měl být přijat rychle. "Kromě toho je (dárcovská SMS) také zprostředkování daru, a to je obecně bezplatné," uvedl Pojar.

Dárcovské zprávy přes mobil zavedlo minulý rok Fórum dárců, pomocí nich mohou peníze vybírat různé organizace, které od Fóra dárců získají povolení.

Nejvíce zpráv lidé poslali na pomoc zemím postižených vlnami tsunami, přes jeden milión. Hodně SMS lidé poslali také na pomoc vichřicí zničeným Tatrám. Z jedné zprávy jde do státního rozpočtu DPH ve výši 5,70 koruny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám