Hlavní obsah

Světové ceny potravin v červenci výrazně klesly

Světové ceny potravin se v červenci snížily téměř o devět procent. Vykázaly tak nejprudší meziměsíční pokles téměř za 14 let, zejména díky zlevnění obilovin a rostlinných olejů. Ve své zprávě to v pátek uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Ceny potravin vykázaly pokles již čtvrtý měsíc za sebou, když se v březnu vyšplhaly na rekord.

Foto: Carlos Osorio, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v červenci klesl proti červnu o 8,6 procenta na 140,9 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější meziměsíční pokles od října 2008. V meziročním srovnání však vykazuje nárůst o 13,1 procenta.

„Pokles cen potravinářských komodit z velmi vysokých úrovní je vítaný," uvedl hlavní ekonom FAO Maximo Torero. ”Přetrvává ale řada nejistot včetně vysokých cen hnojiv, které mohou ovlivnit vyhlídky pro budoucí produkci a živobytí zemědělců, nepříznivého hospodářského výhledu a pohybu měnových kurzů," dodal.

Dílčí index cen rostlinných olejů meziměsíčně klesl o 19,2 procenta a dostal se na desetiměsíční minimum.

Něco tady nehraje. Cena pšenice je zpět na úrovni před válkou, pečivo však nezlevňuje

Ekonomika

Index cen obilovin se snížil o 11,5 procenta. Výrazně k tomu přispěl pokles cen pšenice, který byl zčásti reakcí na dohodu mezi Ukrajinou a Ruskem o vývozu obilí z hlavních ukrajinských přístavů v Černém moři. V meziročním srovnání ale index cen obilovin vykazuje nárůst o 16,6 procenta.

Index cen cukru se v červenci meziměsíčně snížil o 3,8 procenta na pětiměsíční minimum, index cen mléčných výrobků se pak snížil o 2,5 procenta. Index cen masa klesl o 0,5 procenta po předchozích šesti měsících růstu.

Reklama

Výběr článků

Načítám