Hlavní obsah

Světové ceny potravin klesly nejrychleji za sedm let

Světové ceny potravin v srpnu pokračovaly v propadu a klesly nejrychlejším tempem za téměř sedm let. V pravidelné měsíční zprávě to v pátek uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Na vině je propad cen energií, obavy ze zpomalení hospodářského růstu v Číně a více než dostatečná nabídka na trzích.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Index, který zahrnuje obilniny, olejniny, mléčné produkty, maso a cukr, klesá nepřetržitě od loňského dubna. V srpnu se ve srovnání s předešlým měsícem snížil o 5,2 procenta na 155,7 bodu, a zaznamenal tak největší měsíční pokles od prosince 2008.

Výrazný propad cen sýrů, másla a sušeného mléka vedl k tomu, že ceny mléčných produktů se snížily o více než devět procent. FAO útlum připisuje hlavně klesající poptávce v Číně, na Blízkém východě a v severní Africe.

Mléka je přebytek

Snižující se poptávka znamená další problém také pro mlékárenství v Evropské unii. Odvětví se potýká již s dalšími potížemi vzhledem k tomu, že na jaře po letech skončily mléčné kvóty, a protože na něj mají negativní dopady ruské sankce.

Evropská komise tento týden navrhla soubor podpůrných opatření pro farmáře v objemu zhruba 500 miliónů eur (skoro 14 miliard korun). Velká část balíku má jít právě na podporu mlékárenského odvětví ve státech osmadvacítky.

Levnější obilniny i cukr

Ceny obilnin se vlivem zlepšujících se odhadů produkce pro období 2015/16 v srpnu snížily o sedm procent, uvedla také FAO. O desetinu klesla cena cukru, což způsobil především pokračující pokles kurzu brazilské měny k americkému dolaru. Ceny olejnin se snížily o více než osm procent na nejnižší úroveň od března 2009. Na vině byl především propad světových cen palmového oleje kvůli zpomalující poptávce z Číny a Indie. Čeká se navíc, že produkce této komodity poroste.

Reklama

Výběr článků

Načítám