Hlavní obsah

Světová banka zhoršila výhled hospodářského růstu, loni byl nejpomalejší od krize

Světová banka (SB) zhoršila svoji prognózu globálního ekonomického růstu za loňský a letošní rok o 0,2 procentního bodu. Důvodem je pomalejší oživení obchodu a investic. SB odhaduje, že za rok 2019 se hrubý domácí produkt zvýšil o 2,4 procenta, letos to má být 2,5 procenta.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Na ilustračním snímku továrna německého výrobce léků Bayer v Leverkusenu.

Článek

Loni ekonomika rostla nejpomaleji od finanční ekonomické krize 2008, uvedla banka. Je to také výrazné zpomalení z více než tří procent v letech 2017 a 2018. V letošním roce má sice tempo růstu mírně stoupnout na 2,5 procenta, ekonomika však zůstává zranitelná kvůli nejistotám v zahraničním obchodě a geopolitickému napětí.

Nejnovější odhad SB již bere v úvahu dosažení tzv. první fáze obchodní dohody, kterou USA a Čína oznámily minulý měsíc. Dohoda zrušila nová cla na čínské zboží a snížila některá již zavedená cla. Snížení cel bude mít podle banky sice spíše malý vliv na obchod, dohoda by ale měla zlepšit podnikatelskou náladu a výhled investic a přispět tím k oživení růstu obchodu.

Ministerstvo zhoršilo odhad růstu ekonomiky v příštím roce na dvě procenta

Ekonomika

Růst globálního obchodu se má letos mírně zvýšit na 1,9 procenta z loňských 1,4 procenta. Loni byl růst obchodu nejnižší od finanční krize v letech 2008 až 2009. Zůstává také pod průměrným ročním růstem od roku 2010, který činí pět procent.

V jednotlivých vyspělých i rozvojových zemích bude situace různá. V USA, eurozóně a Japonsku čeká SB letos mírné zpomalení ekonomického růstu kvůli slabšímu zpracovatelskému sektoru a přetrvávajícím negativním vlivům amerických cel a odvetných kroků. V rozvíjejících se zemích má však růst oživit, i když bude slabší, než čekala SB v červnu.

Zlepšení růstu v rozvíjejících se zemích potáhne hlavně osm států. Argentina a Írán by se letos měly vymanit z recese. V šesti zemích růst zpomalí, a to v Brazílii, Indii, Mexiku, Rusku, Saúdské Arábii a Turecku.

Čínský HDP se má letos zvýšit o 5,9 procenta, v červnu přitom SB čekala zvýšení o 6,1 procenta. Ke zhoršení odhadu SB přiměl očekávaný vliv amerických cel. Za loňský rok pak snížila SB svůj odhad o 0,1 procentního bodu na 6,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám