Hlavní obsah

Světlík skončí jako ředitel Vítkovic, i kvůli sporům o akcie

Většinový majitel firmy Vítkovice Jan Světlík skončí 30. června ve funkci generálního ředitele. Firma je jádrem původní struktury vítkovického holdingu. Od 1. července ho nahradí Libor Witassek, informovala mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jan Světlík starší ve Vítkovicích

Článek

„Světlík je a nadále bude předsedou představenstva společnosti, stejně jako dalších představenstev dalších firem ve skupině a také předsedou dozorčí rady, tedy nejvyšším šéfem zastřešující společnosti Vítkovice Holding,” uvedla mluvčí.

Změnou ve vedení chce oddělit vlastnictví firmy od výkonné funkce.

"Funkce generálního ředitele nově, a to zcela záměrně, nebude spojena s vlastnictvím akcií, tedy se mnou, aby nedocházelo k útokům na vnitřní chod Vítkovic, když jde primárně o neustálé spory vyvolávané KKCG a Davidem Beranem vůči akcionářské struktuře Světlík, Šiler, Juřík," řekl Světlík.

Světlík ovládá celou skupinu Vítkovice Machinery Group, která zahrnuje více než 30 společností s ročním obratem přes 25 miliard korun. Vítkovice, a. s., zastřešují energetické, právní, logistické a další služby pro celé seskupení. Světlík, Beran a skupina KKCG spolu vedou řadu sporů.

Witassek je členem vrcholového managementu nadnárodní strojírenské firmy GCE Group a členem představenstva mezinárodní poradenské skupiny Allied Consultants Europe a je držitelem řady českých i mezinárodních profesních ocenění. Od července bude nejbližším spolupracovníkem majitele Světlíka, který ve skupině nadále bude mít největší slovo.

Firmě klesl zisk i tržby

Na konci loňského roku Jan Světlík starší odešel z pozice předsedy představenstva společnosti Vítkovice Holding, která je ve skupině klíčovou firmou. Na jeho místo nastoupil jeho syn Jan Světlík mladší. Světlík starší se stal předsedou dozorčí rady firmy, což podle společnosti fakticky znamená, že se ve firmě, která přešla na takzvaný německý model řízení, stal co do rozhodovacích pravomocí nejvýše postavenou osobou.

Společnost Vítkovice Holding, která zastřešuje celou skupinu a zahrnuje výsledky všech klíčových částí holdingu, loni vytvořila konsolidovaný zisk 240 miliónů korun, což bylo o 160 miliónů korun méně než v roce 2014. Pokles zisku společnost vysvětluje zvýšením rezerv. Konsolidované tržby jí klesly o dvě miliardy na 14 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám