Hlavní obsah

Světlík otevřel novou továrnu v Bělorusku, jde o zázemí i pro Rusko nebo Kyrgyzstán

Skupina Cylinders Holding ostravského podnikatele Jana Světlíka, která je světovým lídrem ve výrobě bezešvých ocelových lahví, v úterý se svým partnerem, Běloruským metalurgickým závodem (BMZ), otevřela novou továrnu v Bělorusku. Firma Cylinders Bel ve městě Orša je dceřinou firmou Světlíkova holdingu, BMZ je menšinovým akcionářem. Uvedla to mluvčí holdingu Eva Kijonková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Duchovní otec proměny Dolní oblasti Vítkovic Jan Světlík prochází útrobami nové interaktivní expozice.

Článek

Hodnotu investice skupina neuvedla, loni ale Světlík řekl, že půjde řádově o miliony eur. V továrně budou pracovat zhruba čtyři desítky zaměstnanců.

Cylinders Bel je výrobním i distribučním zázemím holdingu pro země Eurasijské ekonomické unie. Členy tohoto uskupení jsou vedle Běloruska také Rusko, Kazachstán, Arménie a Kyrgyzstán.

Zpočátku 100 tisíc ocelových lahví

„O nový projekt v této části světa jsme usilovali několik let a nyní jsme díky spolehlivému partnerovi dospěli k jeho úspěšné realizaci,” uvedl generální ředitel Cylinders Bel Vladimír Kufa.

Světlíkovy Vítkovice prodaly další dceřiné firmy

Ekonomika

„Počáteční objem výroby je více než 100 tisíc ocelových lahví určených zejména pro distribuci technických plynů, dále pro strojírenství, automobilový průmysl, požární systémy, potravinářství a další oblasti,” doplnila Kijonková.

Bývalá část skupiny Vítkovice Machinery

Lahvárenská skupina Cylinders Holding je dlouhodobě výdělečnou bývalou částí Světlíkovy někdejší strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group. Ze skupiny se vydělila na konci roku 2016.

Cylinders Holding působí také v Polsku, Chorvatsku, Německu, Velké Británii, Spojených arabských emirátech a Rusku. Celý holding má okolo tisíce zaměstnanců, z toho přes čtyři stovky v Česku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám